Mardrömmen för Tjeckiens coach

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Inte vunnit mot Tre Kronor på sex försök

Han är Sveriges drömmotståndare.

Tjeckiens tränare Alois Hadamczik har försökt slå Sverige sex gånger i mästerskapssammanhang – men misslyckats.

– Tiden har kommit att slå dem, säger han inför kvartsfinaldramat.

Alois Hadamczik tog över det Tjeckiska landslaget OS-året 2006. Den gången blev det ett brons efter storförlust med 7–3 i semifinalen mot Tre Kronor.

Sedan dess har Sverige varit Alois Hadamcziks stora mardröm.

Inte en enda gång på sex försök har han lyckats leda sitt Tjeckien till seger mot Sverige. Direkt efter OS-nederlaget kom 0–4-förlusten i VM-finalen 2006 och senast man möttes i en utslagsmatch var förra årets VM-semifinal där Tre Kronor vann med 5–2.

Tjeckien slog visserligen Sverige två gånger under VM 2010, men det var under den tvåårsperiod då Hadamczik inte var förbundskapten.

”Måste vara tuffare”

När Sportbladet, efter viss språkproblematik och med tolkhjälp, frågar den tjeckiske förbundskaptenen om den dystra sviten tvekar han först lite, lämnar den tunga historien och hamrar sedan fast vad som gäller nu.

– Tiden har kommit att slå dem.

Vad har du lärt dig från tidigare förluster?

– Att vi måste vara tuffare och göra flera mål, säger han.

Tjeckiens general manager, svenskbekante Slavomir Lener, oroas inte av förlustraden.

1–4 i gruppspelet

– Den här statistiken har jag inte hört talas om. Men det kommer alltid en dag när du ska bryta trenden. Det är alltid bra att lära sig av historien, men du måste också titta på det lagets styrkor just nu, säger han.

1–4-förlusten i gruppspelet tidigare i VM har inte tagit så hårt på det tjeckiska självförtroendet men Slavomir Lener kräver ett mer fartfyllt agerande i kväll.

– Den matchen började vi för långsamt, för passivt. Det var först i andra halvan av matchen som vi började spela som vi ville göra.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM