SHL 2015/2016

”Att åka runt med bucklan på torget i Luleå är en dröm”

Av: 

Erik Karlsson

HOCKEY

Harju har sin vision klar – men först väntar stekhett dubbelderby i norr

Han kunde inte ens föreställa sig att han skulle få ett C fastsytt på tröjan.

Men nu ska Johan Harju leda haussade Luleå mot SM-guld. ­Inför dubbelderbyt mot Skellefteå pratade Sportbladet med 29-åringen om kaptensrollen, NHL-drivkraften och en åter­kommande dröm:

– Att åka runt med bucklan i arenan och på något torg, den drömmen kommer upp ibland, ­säger han.

Sportbladets experter: Så slutar norrderbyt i kväll

Johan Harju behöver inte ens fundera. När han ska beskriva krafttagen som Luleå tagit inför säsongen för att bli svenska mästare finns det ingen klubb att jämföra med.

– Nej, det har jag inte. Det är klart jag har spelat i lag som haft SM-guld som slutmålsättning men då har ett första delmål varit slutspel. Nu är det helt annan känsla, från dag ett när vi samlades kom det upp att guld är målet. Och hela föreningen står bakom det, det är inte bara den lilla spelargruppen som säger det. Så målmedveten satsning har jag aldrig varit med om, säger han.

Med ett hemvändarkontrakt till 2019 påskrivet i vintras var det givet att den kraftfulla forwarden från Övertorneå skulle bli en nyckelpjäs i satsningen.

Men tydligare skulle det bli.

”Trodde aldrig på ett C”

I somras kom beskedet att trotjänare som Jan Sandström och Karl Fabricius fick stå åt sidan när lagkaptensrollen skulle delas ut. I stället sydde materialaren fast C:et på tröja nummer 24, Harju.

– Ett A hade jag kanske aning om men ett C trodde jag inte, den tanken hade jag inte ens tänkt. Här fanns spelare som varit så mycket längre i klubben och som gjort så mycket för den.

”Skuggan” Nilsson, Roger ­Åkerström, Micke Renberg, ­Anders Burström, Niclas Wallin och Chris Abbott och Johan ­Harju, det är ett fint sällskap du ­hamnat i.

– Ja det är några riktiga legendarer, ett supersällskap. Att kolla på den listan och se vad de har haft för karriärer i övrigt – det är inga dussinnamn på den listan. Det är en stor ära, jag är grymt stolt.

Skulle du beskriva dig själv som en ledare?

– Ja, men någon typ av ledare skulle jag beskriva mig som. Jag är inte den som står och skriker mest eller pratar mest utan jag försöker leda på mitt sätt på isen och träningarna. Det funkar för mig. Jag tycker om att ställa krav på mina lagkamrater, det är också ett sätt att höja sig själv och andra.

Ni har en trupp fylld av stjärnor och profiler, tror du det blir lätt att sätta ner foten och få laget att dra åt samma håll?

– Det tycker jag nog, men då är framförallt personligheten viktig, vad killarna gör för jobb när de kommer till rinken. Där har ”Osten” (sportchef Lars Bergström red. anm.) prickat bra, det är superproffs som vill bli bättre. Siktar du på SM-guld kan man inte ta en enda dag ledigt.

Drivkraften: SM-guld

Ja, alla resonemang slutar där, med prat om SM-guldet. Harju menar att den drivkraften nu ersatt NHL-drömmen som en personlig motivationsfaktor.

– Jag drömmer fortfarande om att få spela i landslaget igen och få visa upp mig på den stora scenen. Det är väl det som fortfarande driver mig, men den största drivkraften är ändå ett SM-guld. Och det är ingen dålig drivkraft, att utveckla sig själv att vara bäst när man ska slåss för bucklan till våren.

Om ni vinner den där bucklan är det du som kommer höja den, hur ofta tänker du på det?

– Absolut har jag den tanken. Att åka runt med bucklan i arenan och på något torg i Luleå, den drömmen kommer upp ibland. Det skulle vara en fantastisk känsla. Jag tror det är bra att ha den bilden i skallen och drömma sig bort i bland, då vet man hur långt det är kvar.

Det är långt kvar till vårens slutspel, men redan i dag och i morgon kommer en försmak. Derby mot Skellefteå – två dagar i rad.

– Det ska bli fantastiskt roligt. Det brukar vara riktigt härliga matcher med bra fart och mycket känslor på isen och på läktaren. Det är de matcherna man vill spela. Det är perfekt att få ett riktigt test mot ett av seriens bästa lag redan nu.

Hur viktigt blir det att sätta avtryck här för att markera att ni är så bra som ni säger?

– Klart det är viktigt, vi siktar på dubbla segrar men vet att det inte kommer bli lätt.

Sportbladets Mats Wennerholm: Det kommer koka där i norr.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL och Hockeyallsvenskan – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL 2015/2016

Johan Harju

Mats Wennerholm

NHL

Luleå HF

Skellefteå AIK

SHL Svenska hockeyligan