Publicerad:
Uppdaterad:

"Jag springer inte runt och gör high-five"

Av: Hans Abrahamsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Real Luleå storsatsade för att vinna allt – nu berättar Lars ”Osten” Bergström om lagets tunga start

Lars Bergström hade hoppats på mer av inledningen: ”Klart vi inte är nöjda”.
Foto: BILDBYRÅN
Lars Bergström hade hoppats på mer av inledningen: ”Klart vi inte är nöjda”.

Luleå har storsatsat och målsättningen inför säsongen var högsta tänkbara.

Men efter elva matcher sladdar laget i tabellen och sportdirektören Thor Stöckel har fått sparken

Nu berättar sportchefen Lars Bergström om sina känslor efter den första turbulenta månaden:

– Jag springer inte direkt runt i korridorerna och gör high-five, säger han.

Med hjälp av pengar från Minecraft-grundaren Jakob Porser ­kunde Luleå höja spelarbudgeten rejält. En handfull etablerade spelare plockades in och Luleås målsättningen var glasklar: att vinna allt de ställde upp i under säsongen.

Klubben är vidare till åttondelsfinal i Champions Hockey League, men i SHL har poängen uteblivit och spelet har hackat betänkligt under de elva första matcherna.

Något Lars Bergström inte försöker förneka.

– Klart att vi inte är nöjda. Vi hade hoppats på mer men nu är det inte så. Vi är vidare i CHL, det är bra, men vi har inte hittat vår vinnande väg som vi borde få till. Det är den vi letar

Vad är det som inte fungerat?

– Ofta har det varit olika från match till match, i någon match har exempelvis utvisningar straffat oss. Men vi har inte spelat med den ­effektiviteten som vi borde ha fått till. Vi har inte hittat stabilitet och effektivitet för att vinna matcher i SHL i tillräckligt stor utsträckning. Under vissa perioder har vi spelat bra men inte under längre tid, säger Bergström.

”Maskinen fungerar inte”

Ni siktar på att vara ett topplag, men har bara tagit en poäng på sju matcher mot lag på den övre halvan. Vilka slutsatser drar du av det?

– Vi har mött lag som har varit bättre och då förlorar man, men vi tycker också att vi borde få till det på ett annorlunda sätt. Samtidigt är vi bara elva matcher in i serien men vi är inte nöjda och letar förbättringspunkter.

Behöver ni göra förändringar i spelartruppen.

– Klart att man funderar när vi inte får optimal utväxling, men vi tycker att vi i grund och botten har en bra trupp. Det finns kvaliteter för att kunna spela en bra och effektiv ishockey: teknik, skicklighet, snabbhet och även kraft. Men maskinen har inte fungerat.

Du känner inte att det saknas ­någon pusselbit?

– Vad som saknas är att vi ska få ihop det tillsammans, inte ett specifikt nyförvärv. Det ligger inte på den nivån. Det handlar om att vi ska få helheten att funka.

Är Joakim Fagervall rätt tränare att få ordning på det här?

– Det är hans andra år i SHL, men han har en gedigen tränarerfarenhet och var med och vann CHL-guld förra säsongen. Vi hade en ganska bekymmersam upptakt även förra säsongen, med en väldigt svag november, som laget och gruppen kunde vända till något positivt. Vi vet att vi kan klara såna uppgifter.

Vill fortsätta drömma

Hur är förtroendet för Fagervall?

– Det är bra. Som jag sa tidigare letar vi inte yttre förändringar, ­utan att få den trupp vi har till förfogande att fungera optimalt.

Den tuffa målsättningen ni gick ut med, att vinna tre titlar, är det en belastning som du känner att ni behöver revidera?

– Att vi vill vinna matcher och titlar, det kommer vi alltid att vilja och tänka. Och den möjligheten har vi fortfarande. Vi är kvar i CHL och även i SHL lever den. Det är inte där vi behöver revidera, vi behöver revidera så vi presterar bättre och blir effektivare.

Så du ser ingen anledning att ta ett steg tillbaka med målsättningen?

– Inte i det här läget, men du måste samtidigt vara realist. Finns inte dina drömmars mål att uppfylla kan du inte leva kvar i det. Men så länge det finns vill man längta, drömma och gå för det.

Får stöd av supportrarna

Sportdirektören och din kanske närmaste kollega under många år, Thor Stöckel, tvingades ­nyligen lämna klubben. Hur ­påverkade det dig?

– Ja… klart, vi har jobbat länge och nära tillsammans och har jobbat bra. Men det är en fråga som vår ordförande hanterar.

Hur påverkar det dig, både känslomässigt och arbetsmässigt?

– Klart att man påverkas, och det är tråkigt. Men nu är det så och jag kan inte göra annat än att göra det bästa utifrån min egen situation för Luleå Hockey.

Hur mår egentligen Luleå?

– Jo, men jag tror nog att vi mår ganska väl. En förening med duktigt folk och det finns ett jättestöd för Luleå Hockey. Att vi inte vinner matcher i den utsträckning vi vill just för stunden är lite trist, men vårt uppdrag är att ändra på det.

Hur är tongångarna i staden?

– Engagemanget är jättestort och det är vi tacksamma för. Självfallet är man besviken och lider och funderar hur saker ska bli bättre. Men vi får ändå ett fantastiskt stöd och det ska vi försöka förvalta på ett bra sätt

Inga otrevliga mejl eller samtal till dig?

– Nja, alltså… nog kan det förekomma, men egentligen mindre nu än tidigare. Sånt kan man få även om ligger i toppen och förlorar en seriefinal. Visst kan det komma någon gång då och då, men det positiva stödet är absolut övervägande. Vi kan gå omkring på gatorna i Luleå, det är inget bekymmer, säger Lars Bergström.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Publicerad: