”Det får inte hända”

HOCKEY

Weinhandls dumma utvisning sänkte Linköping

En crosschecking av Mattias Weinhandl – där grävde Linköping sin egen grav.

Frölunda utnyttjade det numerära överläget och dödade matchen.

– Det får inte hända, säger Weinhandl självkritiskt.

Frölunda tog ledningen i spel fem mot tre i första perioden. Förre Linköpingsbacken Andreas Holmqvist dunkade på ett skott som letade sig in i nät bakom en skymd Rastislav Stana.

– Första tio fick vi en del box play, men sedan tyckte jag att vi växte in i matchen, sa Linköpings tränare Janne Karlsson till ppv i den första periodpausen.

– Vi måste ha tålamod. Ligga under med 1–0 efter en period är inte hela världen.

Två mål på 42 sekunder

Men det skulle bli värre för Linköping. Laget fortsatte att dra på sig utvisningar i mittakten och när Patric Blomdahl redan satt på botbänken valde Mattias Weinhandl att huvudlöst crosschecka Niklas Andersson.

Utvisningen visade sig bli slutet för Linköping. Först petade Jonas Johnson in 2–0 i spel fem mot tre. Och bara 42 sekunder senare, när Weinhandl fortfarande satt kvar i utvisningsbåset, utökade Jonas Nordquist på till 3–0. Karl Fabricius skymde Stana som släppte in pucken vid första stolpen.

– Jag tar en onödig utvisning och då gör de mål i fem mot tre. Lite onödigt, sa Weinhandl när han intervjuades av ppv inför tredje perioden.

Reducering i onödan

– Vi kanske är för heta. Och så tänker vi inte till riktigt. Det är onödigt att ta utvisningar i anfallszon, det får ju inte hända egentligen. Vi får skärpa till oss.

Men i tredje perioden utökade i stället Frölunda till 4–0. Mikael Johansson klev innanför blålinjen och avlossade ett skott som Stana något svagt släppte mellan benen.

Mattias Weinhandls reducering med åtta minuter kvar var mest av akademisk betydelse. Duktige Ari Ahonen hann inte med i förflyttningen när Weinhandl satte pucken köksvägen.

ARTIKELN HANDLAR OM