”Tycker det är roligt att slåss”

HOCKEY

Jonathan är Sveriges nye Samuelsson

Här är nästa ”Tuffe Uffe”.

Jonathan Ericsson, 22, är en av få svenskar som kastar handskarna i NHL:s farmarliga.

– Jag tycker det är riktigt roligt. Man kan inte komma hem till Sverige utan att ha fightas, säger Ericsson, 195 cm och 101 kg.

Foto: Adam Bird
Tuffing Jonathan Ericsson backar inte för att kasta handskarna i AHL.

”Doldisen” Jonathan Ericsson värvades i somras av Detroit Red Wings. Övergången var en skräll eftersom Ericsson är en relativ okänd spelare.

Men Jonathan, eller big swede som han kallas, har snabbt gjort sig ett namn inom Detroit Red Wings organisation. De har till och med planer på att låta honom testa i NHL den här säsongen.

Till skillnad från många andra svenska nykomlingar i NHL:s farmarligor vågar Ericsson ta för sig – rejält.

Han har flera utvisningar för slagsmål och har slängt handskarna två gånger senaste månaden.

Inte hans uppgift att slåss

– Första gången var det en kille som bara flög på mig. Självklart ställde jag upp. Han fick inte in någon smäll, men jag tror att jag fick in någon på honom. Hade sår på knytnävarna efteråt i alla fall. Andra gången skickade motståndaren deras slagskämpe på mig. Jag förstod direkt vad han ville, säger Ericsson, som hyllades av tränaren efter slagsmålet.

Det är inte Ericssons huvuduppgift att slåss i farmarlaget Grand Rapids. Han har andra kvalitéer som hockeyspelare. Men Ericsson är en av de större spelarna i ligan och tycker att slagsmål är en del av spelet.

Han kommer att slåss och slänga handskarna igen.

Bara det blir tillfälle.

– Ja, det ska jag. Tycker det var roligt och man kan inte komma hem till Sverige i sommar utan att ha fightas. Det är en del av spelet och publiken gillar det, säger Jonathan Ericsson.

Spelade senast i Södertälje

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL