”Jag handlade i självförsvar”

Publicerad:
Uppdaterad:

Färjestads- tränaren talar ut om den påstådda misshandeln

På tisdag riskerar Färjestadstränaren Leif Strömberg att dömas till fängelse för misshandel.

Nu väljer han för första gången att prata ut om det som har hänt.

– Ibland känns det som jag hängs ut som ett monster som haft ihjäl elva barn, säger Leif Strömberg.

ORD STÅR MOT ORD Uppgifterna skiljer sig om vad som egentligen hände den där kvällen då Färjestads tränare Leif Strömberg enligt uppgift både skulle ha slagit och sparkat en person i sin gamla klubb – något han själv kraftigt förnekar.
Foto: THOMAS JOHANSSON
ORD STÅR MOT ORD Uppgifterna skiljer sig om vad som egentligen hände den där kvällen då Färjestads tränare Leif Strömberg enligt uppgift både skulle ha slagit och sparkat en person i sin gamla klubb – något han själv kraftigt förnekar.

Ord står mot ord.

På tisdag kommer domen.

Antingen fälls Leif Strömberg för misshandel eller så frias han.

Målsäganden, en eldsjäl i en förening som Strömberg jobbade i förra säsongen, hävdar att han blivit både slagen och sparkad av Strömberg.

När förhandlingen i Karlskoga Tingsrätt avslutades i förrgår yrkade åklagaren på fängelse för Strömberg.

– Jag har medvetet valt att inte säga något utåt. Men nu känns det som om att det är min tur att ge min version. Jag vill inte snyfta ut i tidningen – men jag vill i alla fall ha lite upprättelse, säger Strömberg.

Hans starkaste argument, som bestrider den anmälda misshandeln, är de få skadorna på eldsjälen, enligt Strömberg.

– Om det nu varit en misshandel så måste det finnas skador på han som jag påståtts ha misshandlats. Men det finns det inte. Det är snarare jag som blivit misshandlat av honom. Jag har fortfarande ont i ett okben efter smällar som jag fick av honom. Jag handlade bara i självförsvar. Med facit i hand hade det kanske varit bra att ha gjort en motanmälan, säger Strömberg och fortsätter:

– För mig blev det en chock när jag förstod att jag blivit polisanmäld för misshandel. Jag trodde folk ringde till mig och skämtade. När jag till slut fattade att det var på allvar tog jag det hårt, säger Strömberg.

I våras publicerades Strömbergs namn och bild i tidningar i samband med misshandeln. Likaså efter rättegången i tisdags.

”Jag är hårdhudad”

Dock är Strömberg ganska härdad. Mycket på grund av att han varit med om en livskris för några år sedan när hans sambo tillika hans dotters mamma dog på grund av cancer.

– Jag är ganska hårdhudad och tog den negativa uppmärksamheten ok. Visst tyckte jag det var konstigt när jag hängdes ut trots att jag inte var dömd och andra grova brottslingar fick vara anonyma. Mest synd tyckte jag om mina nära och kära. Jag led med dem och de var inte värda den behandlingen Ibland känns det som jag hängs ut som ett monster som haft ihjäl elva barn, säger Leif Strömberg.

Har du lärt dig någonting av det som har hänt?

– Ja, som offentlig person måste man vara försiktig och noggrann. Man har ögonen på sig och vad man säger eller gör kan tolkas fel av andra, säger Strömberg.

Det har ryktas om att du har problem med alkohol. Hur är det?

– Det stämmer inte. Jag har inte tid att festa. De som känner mig vet att jag inte dricker. Nu har jag bara tid för hockeyn och familjen, säger Strömberg.

Om du skulle dömas till fängelse. Hur går det med ditt arbete som elitserietränare?

– Sådana där tankar finns inte. Fängelse är inte på tal, säger Strömberg.

Hur har hockeylaget Färjestad påverkats av den negativa fokusen på dig?

– Jag har berättat för spelarna min version av det som hände. Sedan har jag kopplat bort allt. När jag är med Färjestad vrider jag på en strömbrytare – då är det bara hockey och laget som gäller. Men det ska bli skönt när allt är över – det kan jag inte bestrida, säger Leif Strömberg.

Tomas Ros

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN