Fina hyllningen till Hagelin i återkomsten

...och 1 000:e NHL-poängen för Malkin

Av: Jonathan Ekeliw

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

COLUMBUS. Hemmafansen bjöd på stående ovationer åt spelare i båda lagen i nattens heta rivalmöte mellan Pittsburgh och Washington.

Dels för publikfavoriten Jevgenij Malkin, som noterades för karriärens 1 000:e poäng i 5–3-segern.

Dels för gästernas Carl Hagelin, som respektfullt välkomnades tillbaka till sin gamla hemmaarena – och som faktiskt fortfarande får delar av sin lön betald av Penguins.

Jevgenij Malkins 1 000:e poäng, via Justin Schultz och målskytten Phil Kessel, innebar 4–2 halvvägs in i den tredje perioden och visade sig bli matchavgörande.

Washingtons John Carlson reducerade kort senare, men närmare än så kom inte rivalen från huvudstaden. I stället satte hemmalagets Jared McCann spiken i kistan, 5–3, med minuten kvar.

Malkin, som blev poänglös mot Boston senast, var lättad efter att ha nått milstolpen.

– Äntligen! Jag har varit lite nervös de senaste veckorna, det har gått lite trögt. Nu är jag över 1 000 poäng och kan andas normalt igen. Jag vill tacka alla mina lagkamrater. Det här är en speciell dag för mig, familjen och mina vänner, säger han till Pittsburgh Post-Gazette.

Dubbelt ryskt firande

32-åringen var dock inte den ende ryske superstjärnan som noterades för en historisk poängnotering i matchen. Capitals Alexander Ovetjkin assisterade till ett av bortalagets mål och nådde därmed 1 200 pinnar i världens bästa hockeyliga.

Han fick, till skillnad från Malkin, ingen stående ovation av Penguins-publiken – men det fick faktiskt Carl Hagelin.

Svensken, som började säsongen i just Pittsburgh, sedan byttes bort till Los Angeles och därifrån vidare till Washington, välkomnandes med värme tillbaka till PPG Paints Arena.

I ett powerbreak i den första perioden visades en hyllningsvideo av Hagelins tid i klubben på jumbotronen, varpå hemmafansen svarade med dånande jubel.

– Det var en skön känsla, snyggt gjort av Penguins. Jag hade tre fina, framgångsrika år här. Jag är tacksam för allt klubben har gjort för mig, fansen och människorna i staden är fantastiska här. Men nu är det fullt fokus på Washington och det känns tungt att vi förlorade, säger han till Capitals hemsida.

Får lön av Pittsburgh

Den snabbskrinnande forwarden vann två Stanley Cup-titlar med Pittsburgh, 2016 och 2017, och vid båda tillfällena slog laget ut Washington på vägen.

Enligt kanadensiska Sportsnet försökte Penguins värva tillbaka Hagelin från Los Angeles i februari – men stoppades av NHL:s regelverk. Penguins gick med på att behålla delar av veteranens lön i samband med den första bytesaffären (250 000 dollar) och får därmed inte återta samma kontrakt.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!