Kanada avgjorde med tre snabba mål

HOCKEY

VM:s hetaste kedja bakom kvartsfinalsegern

Foto: jacques Boissinot/AP
Het duo. Patrice Bergeron (t v) och Sidney Crosby jublar efter Bergerons 2–1-mål. Tillsammans med Brad Boyes bildar duon VM:s hetaste kedja.

Det blir Kanada för Tre Kronor i semifinalen i VM på lördag kväll.

Med tre mål inom loppet av en minut och 39 sekunder avgjorde kanadensarna kvartsfinalen mot Slovakien i den tredje perioden.

Bakom segern stod VM:s hetaste kedja där 18-årige underbarnet Sidney Crosby stod för ett mål och kedjekamraten Patrice Bergeron för det viktiga 2-1-målet.

– Dom gjorde första målet, men vi höll oss till vår uppgjorda plan, sa Sidney Crosby.

Slovakien började matchen bäst och Dusan Milo sköt ledningsmålet 17.36 in på den första perioden.

Men fortsättningsvis handlade det mesta om Kanada. Laget dominerade stort och det var bara när slovakerna hade bröderna Marian och Marcel Hossa på isen som laget kunde skapa några farligheter.

Annars var det mest den slovakiske Modomålvakten Karol Krizan som fick jobba hårt för att hålla sitt land kvar i matchen.

Krizan tvingades dock kapitulera en gång i den andra perioden. Los Angeles-spelaren Mike Cammelleri höll sig framme på en retur efter skott av Brendan Shanahan och kunde raka in pucken.

I den tredje perioden presenterade sig VM:s vassaste kedja igen. Det handlar om underbarnet Sidney Crosby tillsammans med de båda Bostonspelarna Patrice Bergeron och Brad Boyes.

Med dryga sju minuter kvar kunde Bergeron skjuta det kanadensiska ledningsmålet sedan han vänt i slovakernas zon och avlossat ett snabbt skott.

– Vi behöll lugnet och var positiva. Det är inte alltid lätt därute på isen och vi visste att Slovakien hade ett bra lag. De gav oss inte stora ytor, sa Patrice Bergeron.

Bara 1.30 senare kunde Sidney Crosby skjuta sitt sjunde VM-mål framspelad av Bergeron och bara nio sekunder senare avgjorde Jeff Carter definitivt matchen.

– Det är inte alltid vi som gör dom viktiga målen, Cammelleris mål var också mycket viktigt, sa Crosby ödmjukt.

Kanada vann skotten med solklara 42–23 vilket vittnar en del om matchbilden.

– Det känns utan tvekan en stor besvikelse. Vi spelade bra i 50 minuter och det var en jämn match. Jag vet inte vad som hände under matchens tio sista minuter, sa slovaken Milan Bartovic besviket.

Sportbladet.se