VM:s mest rutinerade gäng

HOCKEY

Kinch & compani gör sitt 17:e mästerskap - men intresset svalnar

Foto: TV3 och LASSE ALLARD
Håkan Södergren, Åke Unger, Lasse Kinch, Claes Runheim, Niklas Wikegård, Rikard Segerborn och Jonas Bergqvist (infälld) utgör TV3:s styrka i VM.

Medan Tre Kronor som vanligt i ishockey-VM visar upp nya ansikten satsar TV3 och Viasat på samma uppställning som förra året.

Veteraner i truppen är Håkan Södergren som debuterade som bisittare 1990 och Lasse Kinch som värvades från Radiosporten till VM 1991.

De två kompletteras av Åke Unger, Jonas Bergqvist, Niklas Wikegård och de två alternerade programledarna Claes Runheim och Rikard Segerborn.

Bortsett från Niklas Wikegård som gör sitt andra tv-VM, är det ett rutinerat gäng.

De är också rutinerade på att få sitt jobb offentligt betygsatt. För lika mycket som alla tittarna kommer att sucka, stöna och glädjas över Tre Kronor kommer kommentatorernas insats att debatteras.

Sverige visas i trean

Minns bara förra årets för-och-emot-strid om Niklas Wikegård. "För mycket hejaklacksledare" tyckte en del.

Medan andra ansåg att Djurgårdstränaren var en mycket friskt åsiktsfläkt i tv-båset.

Tv-matcherna fördelas på TV3 och Viasat Sport 1. I trean visas Sveriges alla matcher, samt finalen vare sig Sverige spelar om guldet eller inte.

Blåbären lockar inte

Många av er tycker det är lite snålt av TV3 att inte lägga fler matcher där. Men ishockey-VM är inte längre på översta tittartoppen.

Att jämföra med fotbolls-VM går inte, där kan en match mellan exempelvis Kina och Australien locka storpublik. Medan i ishockey-VM nationer som Kazakstan och Lettland vare sig lockar tittare eller annonsörer.

Sverige är faktiskt det enda där ishockey-VM fortfarande lockar en stor tv-publik och engagerad tv-publik.

Det är bara i Finland något som liknar ett större tv-intresse finns.

Frank Östergren