Finland till semi efter jättedrama

Foto: SVT.SE/SPORT

avHans Abrahamsson, Jarkko Päiväniemi

HOCKEY

VICTORIA. Finland är klart för semifinal efter ett jättedrama i natt.

Finland kvitterade i slutminuten och i förlängningen avgjorde Toni Utunen till 2–1 sedan Kanada missat en straff.

– Känslomässigt kan man inte nå högre än det här, säger Smålejonens förbundskapten Jussi Ahokas till Yle.

Det var på väg mot en helsvart kvartfinaldag ur nordisk synvinkel. Först åkte Juniorkronorna ut med dunder och brak mot Schweiz. Några timmar senare var även Finland på väg ut ur turneringen.

I en fullsatt och kokande Rogers Arena i Vancouver ledde Kanada länge med matchens enda mål, inprickat av backen Ian Mitchell i början av den andra perioden. 

Men Finland tog ut målvakten med 2.25 kvar och tryckte på för en kvittering. Och med bara 46 sekunder kvar kom kvitteringen. Eeli Tolvanen slängde in pucken framför kassen och via Aleksi Heponiemis skridsko hittade den in i mål.

– Vi förtjänade den studspucken. Vi hade så många lägen, säger Finlands förbundskapten Jussi Ahokas till Yle.

Fick straff i förlängningen

Ändå var det bara början på en helt galen dramatik. Efter 1.35 av förlängningen tilldömdes Kanada en omdiskuterad straff sedan Eeli Tolvanen stoppat en kanadensare. 

Men Ukko-Pekka Luukkonen räddade Maxime Comtois straff och dramatiken fortsatte. 

Efter fem minuter av förlängningen fick Kanadas Noah Dobson öppet mål, men när han skulle skjuta in pucken gick klubban av på mitten…

Finland fick i stället pucken och kontrade direkt och där kunde doldisbacken Toni Utunen trycka upp segermålet – Tapparaspelarens första mål för säsongen.

– Jag fattade först inte vad som hände. Nu börjar jag förstå, ett viktigt mål för mig och framför allt för laget, säger Utunen till Yle med ett skratt och fortsätter:

– Vi har ett lysande lag. I dag såg vi stundtals vad vi kan göra när vi litar på varandra och spelar avslappnat.

”Fantastisk ishockey”

Och förbundskapten Ahokas var förstås riktigt, riktigt nöjd.

– Resultatet är rättvist. Vi spelade en fantastisk ishockey i den första och den andra perioden. De här matcherna är unika. I Kanada, en fullsatt hall, kvittering och seger. Känslomässigt kan man inte nå högre än det här, säger Jussi Ahokas.

Finland är därmed klart för semifinal där Schweiz står för motståndet. Matchen spelas natten mot lördag svensk tid.

Ett bakslag för Smålejonen: Backen Ville Heinola, 17, blev till synes svårt skadad i den andra perioden. Efter en tackling från Maxime Comtois var Heinola tvungen att lämna isen utan att kunna stödja på ena benet. Comtois fick inget straff för tilltaget.

ARTIKELN HANDLAR OM