SHL-succén nobbar NHL: ”Har mer att bevisa”

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

avDaniel Sörensen

HOCKEY

Örebros Jonathan Andersson gjorde en kanonsäsong i årets SHL. För det belönades han med en landslagsplats i slutet av mars.

Men backens år i Örebro har skapat ringar på vattnet även i Nordamerika. Nashville Predators ska ha erbjudit Andersson ett bud – som han har tackat nej till.

– Jag har lite mer att bevisa för att ta en plats där borta och vill inte bara åka över för sakens skull, säger han till Hockeypuls.

Tre mål och 14 assister på 48 matcher.

Jonathan Anderssons, 24, säsong i SHL var minst sagt lyckad. Han blev – efter flytten från AIK – Örebros bästa poängback under 2017/2018.

För sina insatser belönades han – tillsammans med lagkompisen Linus Arnesson – med en landslagsplats efter säsongsavslutningen. Däremot petades han från Tre Kronors trupp i Sweden Hockey Games.

I samma veva hörde NHL-klubben Nashville Predators av sig och kom med ett rookieavtal – som Jonathan Andersson tackade nej till. Det bekräftades i dag på Örebros hemsida.

– Ja, det dök upp lite intresse i slutet av säsongen från Nashville och jag hade en del kontakt med dem. Sen kom det fram att de ville skriva kontrakt med mig, berättar backen för Hockeypuls.

”Inte bara åka för sakens skull”

Han funderade på att acceptera erbjudandet ett tag, men beslutade sig senare för att stanna i Örebro – en stad som han trivs bra i. I mitten av säsongen förlängdes dessutom avtalet med ÖHK med tre år.

– Jag grubblade mycket fram och tillbaka men kände till slut att jag vill vara mer redo innan jag åker över. Jag har lite mer att bevisa för att ta en plats där borta och vill inte bara åka över för sakens skull. Sedan har ju Nashville i stort sett de bästa backarna i hela ligan, alla tre backparen. Det var lite det som också spelade in, säger Andersson.

Nashville Predators spelade Stanley Cup-final i fjol, men förlorade mot Pittsburgh Penguins. Under årets säsong vann laget NHL:s grundserie.

Just nu spelar Predators konferenssemifinal mot Winnipeg Jets (2–2 i matcher).

LISTA: SHL-lagen med bäst publiksnitt 00:19
ARTIKELN HANDLAR OM