”Jag har blivit smartare”

HOCKEY

Douglas Murray om hur han gått från buse till charmör

Foto: snällare i år Douglas Murray är känd för sin tuffa spelstil, men den här säsongen har det bara blivit 44 utvisningsminuter.

WASHINGTON. Han har gjort sig känd som en av de tuffaste svenskar som spelat i NHL.

Men den här säsongen är Douglas Murray inte ens mest utvisade svensk i San Jose – och bara tia på den blågula syndarlistan.

– Ja, vore det inte för mina fyra fajter skulle jag vara med och slåss om Lady Byng, skrockar den 30-årige publikfavoriten.

Lady Byng är priset som varje säsong tilldelas NHL:s renhårigaste spelare och nej – det kommer Douglas Murray aldrig att vinna.

Sveriges tuffaste NHL-stjärna har inte plötsligt gått och blivit Nalle Puh.

Men faktum är att det finns nio svenskar – inklusive lagkamraten Niclas Wallin – som dragit på sig fler utvisningsminuter än muskelpaketet från Stockholm i år.

– Jag spelar fortfarande mitt spel, jag försöker vara fysisk och aggressiv. Men samtidigt lägger jag vikt vid att inte ta dumma och onödiga utvisningar. Det förlorar bara laget på, i synnerhet nu när vi kommer in i slutspelet. Vänta och se. Det kommer vara helt kört för de lag som har spelare i utvisningsbåset hela tiden, säger han.

– Att jag klarar av det i dag beror på att jag blivit lite smartare med åren och kanske också lite bättre på skridskorna. Sen vet jag hur man charmar domarna också...

”Vet var gränsen går”

Det senare är inte bara skämt. Som alla som såg hyllade HBO-serien ”24/7” i vintras lärde sig pågår ett minst sagt livligt meningsutbyte mellan domarna och vissa spelare under NHL-matcherna.

– Man kan ju fråga sig varför en sån som Chris Pronger inte blir utvisad varje byte. Men det beror på att han känner alla domare och vet exakt var gränsen går. Den tänjer han sedan på så mycket som det är möjligt. Jag har också fått en annan relation med domarna. De har mer respekt mer för mig än när jag var yngre. Då får man färre utvisningar, menar ”Dogge”.

”Bättre känsla i år”

Tillsammans med sina lagkamrater har han seglat lite under radarn under grundserien – och därför tror många att det äntligen kan vara dags för en rejäl slutspelsframgång i norra Kalifornien.

– Det är möjligt att våra stjärnspelare mått bra av att den mediala uppmärksamheten varit mildare i år, jag vet inte. Vad jag vet är att känslan i laget är bättre än i fjol. Då hade vi året innan åkt ur i första rundan efter att ha vunnit President’s Trophy och det var rätt spänt före de första matcherna. Nu går vi in i det med ett helt annat självförtroende, säger Douglas Murray, vars San Jose inleder sin serie mot Los Angeles i natt.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL