Svenskarna som passerat drömgränsen

HOCKEY

Markus Näslund:”Det är en unik koppling”

1 av 10 | Foto: Kenta Nilsson. Skyttekungen har gjort över 100 poäng två gånger, båda i Calgary-tröjan. 1980/81, 49+82, totalt 131 poäng, och 1982/83 46+58, totalt 104 poäng.

I natt gjorde Daniel Sedin ett mål och en assist.

Därmed blev han tionde svensk att nå drömgränsen 100 poäng.

– Det finns en unik koppling mellan Örnsköldsvik och Vancouver, säger Markus Näslund till Sportbladet.

Foto: Näslund.

I fjol var det Henrik Sedin som var poängbäst. Som andra svensk genom tiderna vann han poängligan, 30-åringen gjorde 112 poäng och slutade tre pinnar före Sidney Crosby.

I år är det däremot tvillingbrodern Daniels tur att vara i topp i poängligan.

I natt stod han för en assist och ett mål och nådde därmed drömgränsen 100 poäng.

– Det är fantastiskt imponerande. Det är jättekul att det är Daniel som gör det i år också, det visar att de är egna individer och inte bara ”tvillingarna”, säger Markus Näslund som tryckte in 104 poäng för Vancouver 2002/03.

– Du når en stjärnstatus när du antagligen vinner poängligan och säkert också är en stark kandidat till MVP (Hart Trophy som går till ligans mest värdefulle spelare).

Unik koppling

Näslund blev i stort sett alltid igenkänd på Vancouvers gator under sin tid i klubben och beskriver fansen som fantastiska.

38-åringen berättar även att det finns en ”unik koppling” mellan den kanadensiska staden och Örnsköldsvik.

– Det är svårt att vara anonym där. Ö-vik och Modo har ett väldigt speciellt anseende i hockeyvärlden, framförallt Vancouver. Och det handlar inte bara tvillingarna utan det har funnit många andra stora spelare, säger Näslund.

– Det är en unik och häftig koppling. De är nyfikna på vad man har gjort i Modo för att få fram NHL-spelare på hög nivån.

Vem vinner nästa år?

– Det är så intressant, de har nästan samma poäng under karriären. Daniel var skadad en lång period i fjol, annars hade han säkert redan varit där uppe då. Det kanske blir oavgjort nästa år.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL