Abrahamsson: Frölunda först – Modo blir nästa?

HOCKEY

Mental rådgivare var ordet för dagen.

Frölunda har redan agerat.

Modo ser ut att vara i akut behov av en psykolog.

Välkommen till elitseriens bottenstrid 2011.

Trots fem lördagsmatcher och en häftig streckstrid kändes gårdagens omgång avslagen. Modos var direkt dåligt, tidigare formlaget Södertälje aldrig i närheten av att rubba Färjestad och HV 71 gjorde bara vad som krävdes.

I Scandinavium skämde serieledarna Skellefteå ut sig genom att leverera en pinsam insats. Annars är det ju mest Frölunda som har skött just den detaljen tidigare under säsongen. Men i går körde den hånade seriejumbon över den hyllade serieledaren. Ja, Frölunda var faktiskt gårdagens positiva överraskning. En direkt effekt av att klubben på nytt återupptagit samarbetet med Kjell Enhager?

Visst kan det vara så.

Jag har med både Tomi Kallio och den assisterande tränaren Stephan Lundh vid ett par tillfällen under säsongen diskuterat Frölundas behov av en mental rådgivare. Båda har varit positiva till en sådan lösning.

På en rak fråga tidigare under säsongen svarade klubbdirektör Mats Ahdrian att det är tränarnas beslut att inte ha någon mental rådgivare som jobbar runt laget.

Nu verkar Kent Johansson ha tvingats tänka om och bättre sent än aldrig. Men att det ska dröja fram till omgång 49 innan Frölunda agerar är alldeles för sent.

För mig är det obegripligt att klubbar som omsätter runt 130 miljoner om året inte har en heltidsanställd mental coach.

Mästarna har en mental coach

Jag tror inte alls på lösningen att de ska agera mirakeldoktorer och akut dyrka upp mentala låsningar som skapats under lång tid. Mental träning kräver som mycket annat både långsiktighet och kontinuitet.

En mental coach ska förebygga eventuella problem snarare än att komma in och göra underverk på kort tid. HV 71 har ända sedan Pär Mårts tid haft ett samarbete med Pär Pettersson.

I mästarnas omklädningsrum är Petterssons närvaro lika naturlig som fysioterapeuter, materialförvaltare och fystränare.

Nu ska vi vara ytterst försiktiga med att dra några större växlar av Frölundas seger och Enhagers betydelse.

Följer de pressade göteborgarna upp gårdagens seger med att vinna morgondagens bortamatch mot Djurgården kan vi på möjligen börja prata om ett trendbrott.

Något trendbrott handlade det definitivt inte om i Örnsköldsvik. Modo radade upp sjätte raka förlusten och effekten av de sena värvningarna har definitivt ebbat ut.

Slovakerna Lubos Bartecko och Ladislav Nagy hyllades som frälsare efter sin succéstart.

I de sex senast matcherna har den offensiva duon tillsammans gjort fyra poäng. I går skapade de knappt någonting.

Backen Hannu Pikkarainen gör sina poäng och bidrar offensivt, men visade återigen brister i sitt defensiva spel.

Finländaren stod mest och tittade på när Daniel Brodin drog in viktiga 1–0.

Vilken härdsmälta, Eriksson

Och så Anders Eriksson, 36.

En solklar hakning på Djurgårdens Mario Kempe slutade med att den förre NHL-spelaren snackade till sig ett matchstraff.

Det hände fem minuter in i tredje perioden i ett läge då Modo jagade en kvittering.

Fem sekunder senare dundrade Andreas Holmqvist in 2–0 till Djurgården. Ridå.

Det fanns de som försvarade Erikssons verbala utbrott på domarna.

Jag fattar ingenting. Är det domarnas fel att Eriksson inte kan acceptera en korrekt utvisning utan att demonstrativt skjuta i väg pucken och sedan fortsätta med att kasta glåpord mot domarna?

Det finns absolut inga ursäkter för Erikssons agerande. Så klantigt får bara inte en så rutinerad spelare uppträda. Den typen av individuella härdsmältor är definitivt inte vad Modo behöver.

ARTIKELN HANDLAR OM