Trots avstängningen – Bertilsson spelar

HOCKEY

Simon Bertilsson stängdes av i sju matcher efter att han tacklat Luleås Jonas Berglund mot huvudet.

Men efter att klubben överklagat domen är Brynäs-backen tillgänglig för spel redan i morgon mot Linköping.

– Vi tyckte inte det var konsekvent utifrån tidigare domar, säger klubbdirektören Hans-Göran Karlsson till Sportbladet.

Det återstod bara fem minuter av matchen mellan Brynäs och Luleå förra veckan när Brynäs Simon Bertilsson tacklade Jonas Berglund mot huvudet. Luleå-spelaren blev liggande på isen och fick föras ut med ambulans. Berglund klarade sig med en lindrig hjärnskakning.

Straffet mot Bertilsson blev det hårdaste hittills den här säsongen.

Får spela tills vidare

Brynäs-backen stängdes av fyra matcher och skulle, enligt domen, böta motsvarande tre. Hittills har han stått över tre matcher.

Brynäs valde att överklaga domen till riksidrottsnämnden och lämnade in en inhibition.

– Vi tycker det var en för hård bestraffning på Simon om man tittar på vad som har hänt tidigare i år, om man tittar tillbaka på andra fall tyckte vi inte det var konsekvent, säger klubbdirektören Hans-Göran Karlsson och fortsätter:

  – Sen om han hade fått två matcher eller tre matcher, det hade kunnat varit, men vi tyckte inte sju matcher rimmade med tidigare utdömda straff. Och det var därför vi överklagade.

En inhibition innebär att domen inte verkställs förrän en högre instans, i detta fall riksidrottsnämnden, har gått igenom ärendet.

Under fredagen fick Brynäs beskedet att inhibitionen gick igenom, vilket i sin tur innebär att Bertilsson får spela matcher fram tills riksidrottsnämndens dom faller. Därför är han spelklar till morgondagens match mot Linköping.

Beslut på torsdag

Beslutet från riksidrottsnämnden kommer på torsdag.

– Eftersom man överklagar är man ju inte nöjd med domen. Och i och med att vi fick inhibition känns ju det ganska bra. Sen får vi avvakta och se vad den slutliga domen blir, säger Hans-Göran Karlsson.

Sportbladet har under fredagskvällen sökt disciplinnämndens ordförande Cecilia Hager, Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Mikael Lundström och Hockeyligans domarchef Mikael Ahlström, utan resultat.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brynäs IF