Årets hetaste i NHL

HOCKEY

Calle Johansson spår vilka som tar hem de prestigefyllda utmärkelserna

Röstsedlarna är på väg in, och de individuella priserna kommer att delas ut efter Stanley Cup. Men redan nu kan jag ge en fingervisning om var de prestigefyllda utmärkelserna kommer att ta vägen – och den tyngsta hamnar i svenska händer.

Vi börjar med den mest prestigefyllda, den till grundseriens mest värdefulla spelare – Hart Trophy.

Vinnare: Daniel Sedin, Vancouver Canucks:

Daniel vågar numera att vara bäst. Det är ingen som sätter sig på honom. Han är en auktoritet, så när pucken är släppt väntar alla på nummer 22. Han syns och hörs överallt, lite mer än vad konkurrenterna gör. Jag tror han tar hem poängligan också. Det är så man ryser, jag är stolt över att vara svensk. Daniel var ju skadad halva säsongen i fjol, och då vann brorsan Henrik. Du vet vad du får från bröderna varje kväll. De kommer vara med där uppe i diskussionerna nästa år igen, jag lovar.

Utmanare:

Corey Perry, Anaheim Ducks.

Martin St Louis, Tampa Bay Lightning.

Thomas bäste målvakt

Bästa målvakt – Vezina Trophy:

Vinnare: Tim Thomas, Boston Bruins. Kategorin som är mest given. Har dominerat från dag 1. Jag är faktiskt riktigt överraskad över att han varit så bra. Efter att ha suttit på bänken i fjol och blivit nonchalerad av alla andra lag, så går han in och dominerar som han gjorde säsongen dessförinnan. En jäkla tävlingsmänniska med imponerande psyke. En av de målvakterna som är mest oortodox och gör mest tv-räddningar.

Utmanare:

Pekka Rinne, Nashville Predators.

Henrik Lundqvist, New York Rangers: “Hade ”Henke” inte haft en så trög start hade han varit med och kämpat om trofén. Men han står i ett sämre lag än Thomas, och har pucken mer i egen zon än Boston.”

Lidström har chans

Bästa back – Norris Trophy:

Vinnare: Shea Weber, Nashville Predators.

Det här säger jag med hjärnan mer än hjärtat. Men Weber har det mesta. Han är jäkligt snabb, med bra spelsinne, elak, tacklar hårt, lite som Scott Stevens fast med ett mycket bättre skott. Den ultimata moderna backen.

Utmanare:

Nicklas Lidström, Detroit Red Wings: Är för första gången i sin karriär på minus i statistiken, inte lika hård som Weber.

Zdeno Chara, Boston Bruins.

Toews vass åt båda håll

Bästa defensive forward – Frank J. Selke Trophy:

Vinnare: Jonathan Toews, Chicago Blackhawks.

En kille som spelar 25 minuter/match, och är hyperfarlig framåt, men ändå alltid är först hem.

Utmanare:

Ryan Kesler, Vancouver Canucks.

Brooks Laich, Washington Capitals.

Couture – årets rookie

Årets rookie – Calder Trophy:

Vinnare: Logan Couture, San José Sharks.

En underbar center, som trots att han är ung verkligen tänker hockey och är så jäkla smart. Sedan har han storleken med sig, det är ingen som kör över honom. Hade San José inte haft Couture som andracenter hade de inte legat där de ligger i tabellen. Han har en ljus framtid, med ett skimmer som påminner om Jonathan Toews.

Utmanare:

Jeff Skinner, Carolina Hurricanes.

Cam Fowler, Anaheim Ducks.

Två svenskar i All star

All star team 2010/2011:

Målvakt: Tim Thomas, Boston.

Backar: Nicklas Lidström, Detroit, Shea Weber, Nashville.

Forwards: Corey Perry, Anaheim, Jonathan Toews, Chicago, Daniel Sedin, Vancouver.

Kommentar: Det är inte ofta man kan plocka med två svenskar i All star team. Hade Sidney Crosby varit hel hela säsongen hade listorna kanske sett lite annorlunda ut. Men det vet vi ju inget om.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL