Tre Kronors nya VM-plan

HOCKEY

Så ska Mårts få spelarna att orka – hela matcherna

Den nya aggressiva spelstilen har fått Tre Kronor att krokna i slutet av turneringarna.

Lösningen: 14 forwards och extremt korta byten i sista matchen.

– Ska vi spela det här presspelet och se till så att motståndarna får ont om tid så går det åt energi, säger förbundskaptenen Pär Mårts.

Foto: håller i segertaktiken? LG Hockey Games är näst sista turneringen inför VM i maj. Där ska Pär Mårts testa en ny taktik som kan ge guld i Slovakien.

Tre Kronor samlades i går på Sjöfartshotellet i Stockholm och la upp riktlinjerna för LG Hockey Games, som startar på torsdag.

– Det finns mycket mer att hämta och vi har berättat hur vi tycker att spelet ska vara. Vi har tittat på videor från alla turneringar för att vi ska få ut mer av oss själva, säger Pär Mårts.

Kroknade – dubbelt

Tre Kronor överraskade positivt i Mårts första turnering som förbundskapten, Karjala Cup i november i fjol. Detta genom ett aggressivt försvarsspel med hög press högt upp i banan. Det höll på att sluta i succé – men laget kroknade på slutet, tappade 1–0 till 1–4 i sista perioden mot Finland och slutade ”bara” trea i turneringen.

I Channel One Cup blev det en repris i sista matchen, där Tre Kronor tappade 1–0 till 1–4 mot Tjeckien och på nytt blev näst sist.

– Jag vill se lite mer hundra procent i det vi gör, att vi litar på systemet. Det är en mängd olika spelsätt som möts och när man blir lite trött känns det som att vi inte riktigt litar på att vi ska orka.

Taktikslipat länge

Pär Mårts hade redan i senaste turneringen tankar på att spela med fyra centrar och fem ytterforwardspar, en idé han aldrig genomförde. Men i LG Hockey Games ser det ut som 14 forwards blir verklighet.

– Vi har pratat om korta byten och att vi ska orka. Vi har 14 forwards i truppen och leker med tanken att spela den avslutande matchen på söndag med fyra centrar, fem ytterforwardspar och tre backpar.

Djurgårdens powerforward Daniel Brodin ser både för- och nackdelar med så många forwards:

– Är det många som har spelat mycket och är trötta i sista matchen är det bra om det kommer in och spelare och avlastar. Men det är svårt att komma in i matchen när det blir långt mellan bytena, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tre Kronor