Hockey

Globenhöjdarna under 20 år

HOCKEY

Minns du de här hockeyhändelserna

Här byggs det för fullt.
Här byggs det för fullt.

Globen fyller 20 år.

Sportbladet.se tittar tillbaka, minns – och dammar av de största hockeyögonblicken i arenans historia.

Det historiska första målet 1989

Den första matchen i Globen spelas den 21 februari 1989 mellan AIK och Djurgården. Djurgården vinner matchen med 3–2 – men det är AIK:s Mats Lundström som blir historisk första målskytt.

Assisterad av Peter ”Humlan” Hammarström lyfter Lundström in ett backhandsskott bakom Rolf Ridderwall och firar med tennisstjärnan Mats Wilanders patenterade ”vicht-tecken”.

Kenta Nilssons drömmål 1989

Nybyggd arena, VM på hemmaplan – då slår Kenta ”Mr Magic” Nilsson till med ett drömmål mot USA. Han kommer fri, fintar ner målvakten John Vanbiesbrouck på rygg, lägger över pucken på backhand och stöter in pucken med en hand på klubban.

Målet kopierades sedan fem år senare av en viss Peter Forsberg i OS-finalen mot Kanada.

(Se länk här)

Salmings sorti och Marres show 1993

AIK halkar ner i division 1 efter två blytunga förluster mot Hammarby, där Mariusz ”Marre” Czerkawski har stor show.

För Börje Salming blir det ett bittert avslut på karriären den 24 mars 1993. Han visas ut i slutskedet och kommer in på isen först när det återstår tio sekunder. AIK åker ner till division 1 och får där sällskap av Hammarby som trots Marres shownummer inte lyckas gå upp i elitserien.

”Riddarns” ödesräddning 1994

AIK möter Boden den 15 april 1994 i en direkt avgörande kvalmatch och stockholmarna måste vinna med minst tre mål för att få återvända till elitserien. När det står 3-0, med en och en halv minut kvar, flyttar AIK-backen Rikard Franzén målet avsiktligt och Boden tilldöms en straff.

Därefter: Kaos på läktarna, omspolning – och en klassisk duell mellan Bodens Ulf Sandström och AIK:s målvakt Rolf Ridderwall.

”Riddarns” räddning blev hans mest spektakulära under dussinet år i elithockeyn – trots SM-guld, VM-guld och toppinsatser i OS och Canada Cup.

(Se länk här)

Finlands VM-guld 1995

En arbetsmarknadskonflikt gör att inga NHL-spelare blir tillgängliga till VM. Det tjänar uppenbarligen de nordiska länderna på för i finalen möts Sverige och Finland.

Finlands svenske förbundskapten Curre Lindström lotsar vårt grannland till första och hittills enda VM-guldet genom finalseger med 4-1.

(Se länk här)

Foppas och Suddens drömmål 1996

Tre Kronor ligger under med 2–0 mot ärkefienden Finland – men vänder och vinner med 5–2, tack vare två drömmål.

Mats Sundin får pucken vid Tre Kronors offensiva blålinje, lurar Marko Kiprusoff genom en lång och yvig dragning och fintar även bort målvakten Kari Takkos med sin patenterade långa backhand.

Peter Forsberg fintar sedan upp motståndarbacken på läktaren och väntar ut Takko innan han lyfter in pucken i mål ur snäv vinkel.

(Se länk här)

Greger Arturssons guldmål 1998

Efter Robert Nordmarks överfall på Pelle Prestberg tidigare i finalserien är känslorna på kokpunkten i den femte, avgörande drabbningen i Globen.

Matchen går till sudden death – där Greger Artursson blir ”Guld-Greger” med hela Värmland.

Djurgården Mikael Johansson lyfter i mittzonen pucken rakt i bröstet på Artursson som sätter full fart mot kassen och smackar in avgörande 2–1 mellan benen på målvakten Tommy Söderström.

(Se länk här)

Torpedhockeyn som gav guld 2000

Djurgården tar tre raka guld i Globen 1989, 1990 och 1991, men sedan väntar en lång och plågsam väntan för ”Mesta mästarna”.

Säsongen 1999/2000 kommer dock Hardy Nilsson till klubben och börjar tillämpa något som kallas ”torpedhockey”. Den nya spelstilen är offensiv och publiken applåderar Hardy Nilsson och tränarkollegan Mats Waltin för nymodigheten, som visar sig vägvinnande.

I finalen krossas Modo med 3–0 i matcher och Djurgårdens 15:e SM-tecken är ett faktum.

World Cup-fiaskot 2004

Efter flera tunga misslyckanden ska Tre Kronor ta revansch på hemmaplan. Men i kvartsfinalen mot Tjeckien går precis allt fel.

Hardy Nilssons manskap blir fullständigt utspelade och buas ut av sin egen publik efter förnedrande 1–6.

– De är mycket bättre, helt iskalla och det är synd att vi är så här bedrövliga. De hänger ju allt i två mot en och tre mot två och vi spelar ju helt idiotiskt i mittzonen från början och släpper till ett par mål, säger en bedrövad Peter Forsberg tre minuter efter slutsignalen.

(Se länk här)

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!