”Det snyggaste jag gjort? Ja, kanske...”

HOCKEY

Victor Hedman satte ovanligt frilägesmål

1 av 2

NEW YORK. ”Äh, jag sticker”, tänkte Victor Hedman.

Ögonblicket därpå stormade han in mellan två Montreal-backar, kom fri mot Carey Price och stänkte in det mål som skulle komma att avgöra divisionsfinalen mellan Tampa och Montreal.

– Det snyggaste jag gjort här borta? Ja, kanske. Det är inte varje dag jag kommer loss i frilägen, säger den 24-årige backstjärnan till Sportbladet efter 4-2-segern.

Tampa hade redan ledningen med 2-0 när Victor Hedman i början av andra perioden fick en puck av Ryan Callahan i egen zon och satte fart över banan.

Just som han passerat egen blå passade han Alex Killorn och precis innan han nådde offensiv dito fick han returen, bröt sig in mellan två Montreal-backar, kom fri med hyllade Carey Price och snärtade in 3-0.

– Ja, Callahan stötte den snyggt till mig och jag kände redan där att jag hade bra fart på skridskorna. Sedan fick jag en väldigt bra passning av Kilborn och hade plötsligt mer tid på mig än jag hade trott, berättar ”Vigge” på telefon från västra Florida.

– Det snyggaste mål jag gjort här borta? Ja, kanske. Det är inte varje dag jag kommer loss i frilägen. Det var lite oväntat men väldigt roligt.

”Lite tursamt”

Den 24-årige ångermanlänningen hade bjudit på lite flärd även innan dess.

I ett powerplay i mitten av första perioden slog han en briljant diagonalpassning rakt genom båda tekningscirklarna till helt rene Valtteri Filppula, varpå den finländske centern kunde svepa in matchens första mål.

– Jo, det blev bra där. Filppulas skott gick visserligen via benet på en Montreal-back, så det var väl lite tursamt, men det känns ändå fint att vi fick att det att funka i powerplay.

Till slut vann Tampa med 4-2 – sedan Steven Stamkos prickat in sitt andra mål för kvällen i tom kasse en dryg minut före slutsignalen – och det satt mycket fint hos Victor och hans lagkamrater.

”Alltid hårda matcher”

Canadiens har blivit Lightnings kanske hetaste rival på senare år. Dels fick de se sig svepta av NHL:s mest klassiska lag i första slutspelsomgången förra året, dels slåss klubbarna i år om förstaplatsen i Atlantic-divisionen.

– Slutspelshistorien från ifjol vet jag inte om någon tänker på längre, men det stämmer att kampen om den där förstaplatsen är intensiv, säger ”Vigge”.

– Det blir alltid hårda och jämna matcher mellan oss och det känns riktigt skönt att vi kunde slå dem här hemma i kväll.

Just i natt nådde rivaliteten  kokpunkten när Montreals råbarkade Brandon Prust inte bara körde på Bolts-målisen Ben Bishop bakom kassen, utan de facto tacklade in honom hårt i sargen.

Ögonblicket kastade sig fyra hemmaspelare över Prust...

– Jag är stolt över att våra grabbar stod upp för ”Bish”. Sådant är vårt lag, vi är ett och ingen ger sig på vår målvakt, konstaterar matchvinnaren Hedman.

Se Victor Hedmans mål här (extern länk)

ARTIKELN HANDLAR OM