Abrahamsson: Blir helt ny vardag för spelarna

Sportbladets hockeyexpert om tränarbytet i Brynäs

Brynäs väntade in i det sista.

Men till slut var situationen ohållbar: det fanns alldeles för mycket att förlora med att behålla Tommy Jonsson.

När de äntligen hittade en ersättare gick det fort.

Hans Abrahamsson.
Hans Abrahamsson.

Ingen kan påstå att nyheten slog ner som någon bomb. Tommy Jonsson har, i perioder, varit ifrågasatt ända sedan den magiska guldsäsongen för snart tre år sedan. Som hårdast har det blåst den här säsongen.

Förnedringen mot Skellefteå blev också den slutgiltiga spiken för Jonssons tid som huvudtränare.

Tommy Jonsson har gjort mycket bra för sitt älskade Brynäs, en klubb han jobbat för i närmare 20 år. Men som för så många andra blev det åtminstone en säsong för mycket. Fler huvudtränare än Jonsson har fått stora problem under just sitt fjärde år.

Och nu gick det inte längre.

Brynäs har under de senaste veckorna varit aktiva med att försöka hitta en ny tränare. Jonas Rönnqvist har tillfrågats men tackat nej. Även med Almtunas Niklas Eriksson har det förts diskussioner.

Nu blir det Thomas Berglund som tar över laget och med tanke på vad som finns ledigt är det en helt okej lösning. Med Berglund vid rodret blir det en helt ny vardag för spelarna. Under sina år i Luleå gjorde varken Berglund eller Jonas Rönnqvist sig direkt kända för att köra den mjuka stilen.

Det är det svaga spelet på bortaplan som har skickat ner Brynäs i botten av tabellen.

På hemmaplan har det gått betydligt bättre.

Ändå var det två förluster i Gavlerinken som definitivt fällde Tommy Jonsson och hans tränarstab.

Då tänker jag på hemmaförlusterna mot Växjö (dagen före nyårsafton), och Skellefteå, i lördags, där Brynäs blev både utspelat och förnedrat. Förlora kan man alltid göra, men i de två matcherna sjönk Brynäs så mycket lägre än vad som är acceptabelt.

Brynäs hade för mycket att förlora med att behålla Jonsson.

De svaga publiksiffrorna under säsongen har varit ett jätteproblem och grävt djupa hål i både klubbkassa och anseende. Och som laget uppträdde i matcherna mot Växjö och Skellefteå fanns det inte längre något tålamod kvar hos Gävlepubliken. Inget förtroende eller framtidshopp.

Nu var det inte bara förtroendet från publiken som hotade. Brynäs riskerar också att för första gången sedan elitserien bildades i mitten av 1970-talet att åka ur högsta serien.

Jag skriver som jag brukar när en tränare får sparken: klubbens problem är så mycket större än bara huvudtränaren. På mindre än tre år har Brynäs gått från guldjubel till ett lag som riskerar degradering. En stark ekonomi har urholkats rejält de senaste säsongerna och nya sportchefen Stefan Bengtzén, oprövad på den här nivån, får verkligen bekänna färg.

Tränarbytet har goda förutsättningar att ge effekt på kort sikt, jag tror Brynäs spelar i SHL även nästa säsong. Men på längre sikt ser jag väldigt många frågetecken för den anrika klubben.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN