”Det var en katastrof”

HOCKEY

Samuelsson om tunga avslutet i NHL– nu ska 37-åringen ta revansch i Dif

1 av 2 | Foto: LINA SIKSJÖ
DEBUTERAR I KVÄLL Micke Samuelssons avslut i Nordamerika blev en trist historia. I kväll börjar ett nytt kapitel med Djurgården för 37-årige Samuelsson.

Efter 803 NHL-matcher har Mikael Samuelsson, 37, vänt hem till Stockholm och Djurgården.

Nu vet han vad som väntar.

– Det blir en utmaning och hade jag varit 20 år, och spelat mot en kille som är 37 år och kommit hem från NHL, så hade jag satsat på honom, säger Samuelsson och ler.

Träning på Hovet. Ett maraton-pass på nästan två timmar.

Ångan ryker från spelarnas hjälmar och när de kör ”idioten” för tredje gången är det många som åker dubbelvikta av trötthet och kippar efter luft.

37-årige Mikael Samuelsson är kanske den största värvningen av en SHL-klubb den här säsongen och han blir ett av seriens stör­sta affischnamn.

Samuelsson tycker att avslutet med Detroit Red Wings blev fel och man märker att det gnager i honom att han slutade med två usla säsonger i Nordamerika.

– För två år sedan hade jag en del märkliga skador och det vara en katastrof. Sedan låg det mig i fatet under förra hösten och jag fick aldrig någon chans. Jag blev bortvald och det kändes oförtjänt. Jag kunde ha avslutat bättre i NHL, säger han samtidigt som svetten rinner längs kinderna.

Han funderade ett tag i våras om hur framtiden skulle se ut. Men tre saker gjorde att det blev Djurgården.

– Jag och Joakim Eriksson är tajta och han pratade mig till Djurgården. Sedan vill jag spela för en Stockholms-klubb med pulsen och sedan har jag hört att publiken är fantastisk och det ska bli kul att uppleva, säger han och vet att han blir ett jagat byte kommande säsong.

”Blir en utmaning”

Med mer än 800 NHL-matcher, OS–guld, VM-guld och Stanley Cup som gör att samtliga i SHL kommer känna till #37 i Djurgården.

– Det blir en utmaning. I NHL spelade jag i andra- eller tredjekedjan och visste min roll. Här kommer jag kanske att få mer istid och vara ett ansikte utåt. Hade jag varit 20 år och mött en 37-åring från NHL så hade jag nog satsat på honom också, säger Sam-uelsson.

Han är känd för att ha ett bra skott och vara stark runt målet. Men också för att ge järnet i över hela isen – i varje byte.

– Det är väl det som jag vill visa i Djurgården. Ha bra moral och ligga på i varje byte.

På träningarna spelade Samuelsson med Sebastian Lauritzen och Joakim Eriksson med en snittålder på 35 år och kanske blir det SHL:s äldsta kedja den här säsongen.

– Jocke är långsam så det passar mig bra. Då hänger jag med. Men skämt åsido så kan det blir riktigt bra. Jag och Jocke tänker hockey på samma sätt och vi pendlar mellan Hovet och Nykvarn varje dag och har god tid på oss att snacka gameplan. Det blir bra i powerplay, säger Samuelsson.

”Fokus på Djurgården”

I kväll blir det matchdebut i Djurgården för Samuelsson. Första matchen i Sverige på tio år.

– Det är matcher som jag behöver. Tajmingen är speciell och den får man bara via riktiga matchsituationer.

Samuelsson fick en del uppmärksamhet när han ratades från OS-truppen 2010 och tog illa upp och sa de bevingade orden till landslagsledningen: they can go fuck themselves.

Kan du tänka dig Tre Kronor nu?

– För tidigt att säga. Har inte tänkt på det. Min fokus är på Djurgården, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM