NHL

Zibanejad: ”Gått över gränsen”

Av: 

TT

HOCKEY

Då spelet inte fungerat har tankarna varit för många, för djupa.

Vilket har gjort att Mika Zibanejad under perioder ofta överanalyserat sitt spel i Ottawa Senators.

– Ibland har det gått över gränsen, säger han.

Inför sista kontraktsåret med Ottawa var inställningen att ta "sista steget" och att etablera sig i den kanadensiska NHL-klubben.

Men det blev en målsättning som möttes av motgång nästan omgående.

I stället för en poängrik säsongsstart fick Mika Zibanejad genomlida en period där han hade svårt att få igång sitt spel och lämnade flera matcher med varken mål eller assist.

– Det började inte så bra spel- eller poängmässigt, och när inte poängen kom där i de fyra, fem första matcherna började jag fundera om det var något som jag behövde ändra i mitt spel, säger han.

– När dessutom Jason Spezza hade försvunnit under sommaruppehållet hade det blivit än mer tyngd på att jag skulle kliva fram och ha mitt år. Så det har varit stor press.

"Gjorde ont"

Tillsammans blev kraven, uteblivna poäng och prestationen detaljer som omgående fastnade i Zibanejads tankar, och resulterade i starten på en negativ spiral med en tydlig riktning: nedåt.

Var han än befann sig någonstans, vad han än gjorde så snurrade tidigare matchsituationer som reprisbilder i slowmotion i huvudet.

Hela tiden letade han efter fel, analyserade, kritiserade.

– Jag är väl en sådan person, på både gott och ont. Det kanske gjorde lite väl ont där i början när jag inte gjorde några poäng, började tänka och kollade igenom videoklipp lite för mycket, säger han.

– Jag vet inte... På ett sätt är det bra att kunna rannsaka sig själv för att se vad som är viktigt, men samtidigt har det kanske gått över gränsen ett par gånger.

Petad i november

Även om poängen till slut började trilla in var det långt ifrån den takt som klubben önskade. Till slut valde den dåvarande tränaren Paul MacLean och hans team att peta svensken från två matcher i slutet av november.

– De tyckte att jag gjorde ett hyfsat jobb försvarsmässigt men att jag inte skapade något offensivt. De sade att jag skulle agera och diktera mer i min kedja eftersom det är jag som är center. Det är jag som ska ha pucken, säger han.

– Petningen var kanske inte en väckarklocka utan mer som en återställare. Jag måste ha kontinuitet. Jag måste producera. Jag kan inte ha tio matcher av vågor, där det går bra för att sedan gå dåligt igen och jag inte gör några poäng.

Liknande perioder

För Mika Zibanejad är det inte första gången han har ställts inför motgång med grusade förväntningar och målsättningar.

Under hans år i klubben har liknande perioder funnits under varje säsong.

– Jag vet att klubben har haft tålamod med mig. De hoppas på något stort från mig. Och det gör väl jag också. De gör vad de kan för att hjälpa mig att lyckas, men det är upp till mig själv om jag vill lyckas. Det är jag som är där ute på isen, och det är jag som måste se till att prestera och göra de saker som klubben förväntar sig av mig, säger Mika Zibanejad, och avslöjar vad hans tunga, mörka perioder har resulterat i för tillvägagångssätt för att få bukt på de negativa tankarna när spelet inte fungerar.

– Allt kommer inte alltid att gå min väg, det vet jag. Men det här jobbet kräver arbetsvilja och att jag göra rätt saker, och det är något som jag måste göra kontinuerligt. Samtidigt tror jag att starten på den här säsongen har gjort mig starkare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL