Hoppet lever för Färjestad: ”De har mycket att leva upp till”

HOCKEY

Matchboll för Skellefteå inför det fjärde kvartsfinalmötet mot Färjestad.

Då visade bortalaget styrka och vann med 3–1.

Färjestad grep med andra ord det sista halmstrået i jakten på semifinalplatsen och ser till att matchserien vänder hem till Karlstad ytterligare en sväng.

– Det är kniven mot strupen. Vi har gett oss själva ett bättre läge, det gäller att vi tar tillvara på det, säger Dick Axelsson efter matchen.

Efter tre raka vinster hade Skellefteå möjligheten att avgöra kvartsfinalserien mot Färjestad hemma i Skellefteå Kraft Arena. 4–1-segern senast bäddade för ett gyllene läge för hemmalaget.

Däremot saknades storstjärnan Joakim Lindström som stängdes av efter en tackling mot Oskar Steen i det tredje kvartsfinalmötet.

Men det var gästande Färjestad som inledde vassast.

Efter en hyfsat chanslös och långsam förstaperiod kunde FBK öppna målskyttet sex minuter in i andra perioden. Ilari Melart fick tag på pucken vid sargen och drog till direkt – ett skott som styrdes via SAIK-backen Johan Alm och in i mål.

Avslutade i tom kasse

I den tredje perioden utökade Dick Axelsson Färjestads ledning till 2–0, detta efter en uppmärksammad situation där Johan Ryno först crosscheckade Skellefteås Andreas Wingerli och sedan spelade fram till Axelsson.

Trots en Skellefteå-reducering i matchens slutskede kunde Färjestad hålla ledningen matchen ut, och 3–1 kom även i tom kasse i slutet.

”Studsat upp som favoriter”

I och med segern har Färjestad reducerat i kvartsfinalserien, där Skellefteå leder med 3–1.

–Det är surt så klart. Jag tycker vi gör ett bra försök mot slutet och blir aggressiva. Men problemet var att det inte var samma kick i starten som de tidigare matcherna, och vi dras in i ett lägre tempo. Vi blir straffade av det, säger Skellefteås tränare Bert Robertsson i C Mores sändning.

– Jag tycker att Färjestad är återhållsamma, de skapar inte så mycket själva utan väntar och väntar. Nu är det en ny match och vi kanske har studsat upp som favoriter, Färjestad har varit det solklart tidigare. De har mycket att leva upp till, avslutar Robertsson.

Krävs fyra raka segrar

Färjestads målskytt Dick Axelsson håller inte med i kritiken om att de skulle vara passiva och återhållsamma.

– Jag tycker att vi gör det bra. Vi bjuder inte dem på nånting och då har de inte mycket. Vi för taktpinnen. Det var en otroligt bra bortamatch. Jag är glad inombords, säger han.

Han är medveten om att det krävs fyra raka segrar för att ta sig till semifinalerna. Varje match är ”vinna eller försvinna”.

– Det är kniven mot strupen. Vi måste vara där helt enkelt. Vi har gett oss själva ett bättre läge, det gäller att vi tar tillvara på det, säger han.

C More: Inget lag har någonsin vänt ett 0–3-underläge i matcher i slutspelet, är det ni som ska bli det första att göra det?

– Vänta och se, säger Dick Axelsson.

Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYR N
LISTA: SHL-lagen med bäst publiksnitt 00:19

Hockey Mania med Sportbladet hela våren

– slutspel, kval, nyheter, silly

Här hittar du guiderna till:

SHL-slutspelet herrar SDHL-slutspelet Kvalet till SHL Kvalet till Hockeyallsvenskan

Här läser du alla artiklar om:

Ishockey SHL-lagen Lagen i Hockeyallsvenskan Lagen i SDHL

Här läser du alla artiklar om varje SHL-lag:

Brynäs Djurgården Frölunda Färjestad HV71 Karlskrona Linköping Luleå Malmö Mora Rögle Skellefteå Växjö Örebro

Här läser du alla artiklar om varje lag i Hockeyallsvenskan:

AIK Almtuna Björklöven Karlskoga Leksand Modo Oskarshamn Pantern Södertälje Tingsryd Timrå Troja-Ljungby Vita Hästen Västervik

ARTIKELN HANDLAR OM