Minskat SOK-stöd till hockeyförbundet

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
HOCKEY

Varken herrarna eller damernas ishockeylag nådde framgångar under OS i Pyeongchang.

Nu skär Sveriges Olympiska Kommitté ner på det ekonomiska stödet till Svenska Ishockeyförbundet. Något som damkronornas tillträdande förbundskapten Ylva Martinsen inte känner till.

– Jag vet att de brukar dra tillbaka stödet efter stora mästerskap men att det skulle drabba oss var nytt för mig säger Martinsen till Sportbladet.

Sverige blev utan ishockeyframgångar under OS i Sydkorea och nu kommer nästa smäll för svensk ishockey.

Sveriges Olympiska Kommitté har beslutat att skära ner på det ekonomiska stödet till Svenska Ishockeyförbundet – vilket framförallt kommer att drabba Damkronorna.

– Det känns väldigt tråkigt att stödet minskar. Under den fyraårsperiod som var inför OS i Sydkorea gjorde vi en tydlig satsning på damsidan och det är inte aktuellt nu, säger hockeyförbundets ordförande Anders Larsson till SVT Sport.

Inför OS i Pyeongchang värvades ny tränare i Leif Boork som förbundskapten. Samtidigt valde man att investera i träningsläger för damerna och 15 av spelarna fick stöttning av SOK:s topp- och talangprogram.

Kommer att påverka negativt

– Den typen av stöd kommer vi inte att ha i samma omfattning längre och det är synd eftersom vi har sett hur mycket det har betytt för den enskilda spelarens livspussel och möjligheter att kunna satsa på hockeykarriären. Det påverkas förstås om SOK har mindre resurser att lägga på vinteridrotter, säger Larsson.

Trots det minskade stödet från SOK menar Larsson att det är viktigt att förbundet fortsätter satsa på damkronorna.

– Det är jätteviktigt för oss att fortsätta satsa på damlandslaget. Exakt vilka former det kan ta får vi svara på när vi ser slutresultatet av det minskade SOK-stödet. Men vi har tidigare anställt Ylva Martinsen som ny förbundskapten och har en plan tillsammans med SDHL-klubbarna för att utbilda spelarna mer på föreningsnivå eftersom det blir färre landslagssamlingar.

Beslutet att skära ner det ekonomiska stödet är något som Damkronornas tillträdande förbundskapten Ylva Martinsen inte känner till.

– Jag vet att de brukar dra tillbaka stödet efter stora mästerskap för att tillfriskna och sedan satsa ytterligare på sporter man valt att skära ner på. Men att det drabba oss var helt nytt för mig säger Martinsen till Sportbladet.

Detta är inte första gången SOK skär ner på ekonomiskt stöd. Efter sommar-OS i Rio 2016 meddelade SOK att de skulle bli sparsamma med bidrag till idrottsutövare inför 2017.

Flest landskamper i Damkronorna 00:46