”Overkligt med 13 000 som extra utespelare”

Djurgården ska slå Skellefteå i fullsatt Globen

1 av 3 | Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Linus Johansson.
HOCKEY

Ett fullsatt Globen ska bära Djurgården till en reducering i semifinalserien.

Dif:s Linus Johansson ser fram emot en kokande match.

– Att ha 13 850 åskådare som en extra utespelare är overkligt, men Skellefteå kommer säkert vara taggade av att vara Sveriges 25 mest hatade hockeyspelare i kväll, säger centern.

Djurgården såg ut att gå mot 2–2 i matcher i måndagens match borta mot Skellefteå. Gästerna ledde med 2–0 efter två perioder, men hemmalaget vände på steken. Henrik Hetta kvitterade sent, Pontus Petterström gjorde 3–2 i förlängningen, och västerbottningarna är nu bara en seger i från att spela SM-final mot Växjö.

Men ska man avgöra semifinalserien i kväll måste man inte bara hantera Djurgården på isen. Gästerna måste också klara av över 13 000 sjungande hemmasupportrar på läktaren.

– Det är helt sjukt att spela inför så mycket folk i Globen. Mycket häftigare än så här blir det inte i Europa, kanske inte ens i hela världen. När man ser tillbaka på en sådan här match i efterhand kommer det säkert vara ännu häftigare. Men från mitt eget perspektiv gäller att inte få ett för stort adrenalinpåslag. Det gäller att kanalisera det på rätt sätt och dra nytta av det genom hela matchen och inte ta slut efter fem minuter, säger Linus Johansson.

”Det bara small till”

När Sportbladet pratade med Djurgårdens biljettansvarige, Tobias Kvarnström, på tisdagskvällen fanns bara ett hundratal biljetter kvar.

– Det är närmare slutsålt. Det finns ett fåtal platser kvar på det övre etaget. Trycket har varit enormt sedan biljettförsäljningen öppnade. Det bara small till när förhandsköpet stängde och två av etagen var i princip slutsålda efter bara några timmar. Vi vet att supportrarna är törstiga på slutspelshockey och att det kommer bli slutsålt, men att det skulle gå så här fort trodde vi inte, säger Kvarnström.

Och att stödet från läktaren kommer ha en direkt inverkan på isen är inget Linus Johansson vill utesluta.

– Deras supportrar kommer inte höras. Skellefteå har många spelare som är rutinerade och vet hur de ska hantera sådana här lägen, men kanske kan någon av dem ramla ur ramen.

Två övertidsförluster

De två tidigare semifinalmatcherna i Stockholm har spelats på Hovet. Skellefteå, som vann den första matchen i huvudstaden, har avgjort två av lagens möten i förlängning. Linus Johansson tror inte att det kommer ha någon inverkan för fortsättningen.

– Det hade betytt mer om det hände gång på gång i serien. Vi känner oss starka i slutet av matcherna och trycker på, då har de kontrat in en kasse och avgjort. Det var likadant mot Linköping. Jag tycker vi har varit värda att sätta dit en puck i slutet av flera matcher.

Vad är din syn på semifinalserien så här långt?

– De har väl fått puckarna lite som de behövt i slutet av matcherna samtidigt som vi inte spelat tillräckligt bra. Men vi borde haft någon mer vinst med oss, vi har varit bättre än dem. Ska vi vidare måste vi höja oss och göra mål när det gäller och visa mer ”killer instinct”. Skellefteå har mycket rutin, vänder på spelet snabbt och är kliniska när de får lägen.

En seger för gästerna i kväll skulle betyda att Djurgårdens säsong är över. Johansson är säker på att han och lagkamraterna har förmågan att vända matchserien och ta sig till SM-final.

– Vi måste in mer på mål och skapa de jobbiga situationerna. Väl framför mål måste vi vara hetare på returer och andrareturer, då kommer inte deras målvakt orka stå emot. Sedan måste vi få deras backar att vända på sig och inte hela tiden kunna spela bröst mot bröst när vi anfaller. Timrå visade mot Karlskrona att man kan vända ett 1–3-underläge och Skellefteå tappade samma ledning förra året mot Frölunda. Vi ska bara vinna, avslutar 25-åringen.

Djurgårdarna som hyllats med hissad tröja 00:41