”Pebben” lägger av

1 av 7
Axelsson tog SM-guld med Västra Frölunda 2005, under NHL-lockouten.

avEmil K Lagnelius

HOCKEY

En lång och framgångsrik karriär är över.

I dag meddelar Per-Johan ”Pebben” Axelsson, 38, att han lägger skridskorna på hyllan.

– Det var inget lätt beslut att fatta, men nu är det taget – jag slutar att spela hockey, säger han till Frölundas hemsida.

Per-Johan Axelsson flaggade redan när Frölunda åkte ur slutspelet mot Luleå att han gjort sin sista match.

Nu är det definitivt.

Efter 20 säsonger, varav nio i Frölunda och elva i NHL-laget Boston Bruins, meddelar han i dag på Frölundas hemsida att karriären är över.

– Jag känner att kroppen inte riktigt orka prestera på topp längre. Jag börjar väl bli gammal helt enkelt, säger han.

OS-guld 2006

– Samtidigt som det naturligtvis kommer bli tomt att lämna hockeyn är jag både stolt och glad över vad jag fått varit med om, som att vinna guld i både OS och SM. Jag har haft förmånen att få spela för två fantastiska klubbar, Frölunda Indians och Boston Bruins, och min karriär har varit fylld av underbara lagkamrater och engagerade fans.

Under sin långa och framgångsrika karriär spelade ”Pebben” 851 NHL-matcher och vann både OS-guld 2006 och SM-guld 2005. Det var dessutom han som satte det avgörande 6–5-målet i den mytomspunna bragdvändningen mot Finland i VM 2003.

– Jag är tacksam över att jag fått chansen att spela hockey på hög nivå, tacksam över alla duktiga ledare och tränare jag haft ända sedan ungdomsåren, tacksam över alla inspirerande människor jag träffat. Det har varit en underbar och rolig karriär och alla erfarenheter jag fått hoppas jag kunna förvalta väl framöver i livet, säger han.

Kan stanna i Frölunda

Vad som väntar nu vet inte Per-Johan Axelsson. Till att börja med blir det en lång semester.

– Jag ser gärna någon form av samarbete framåt i tiden. De erfarenheter och egenskaper som "Pebben" har kommer vi att försöka ta till vara på något sätt, säger Frölundas nye sportchef Christian Lechtaler till klubbens hemsida.

– Vi hoppas förstås kunna använda oss av "Pebbens" tjänster på något sätt även i framtiden, säger klubbdirektören Anderz Larqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM