Hockeyligans beslut stoppas – hotas med 20 miljoner i böter

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Konkurrensverket förbjuder hockeyligan att hindra NHL-proffs i elitserien.

Om beslutet inte följs hotar KKV med böter på 20 miljoner kronor.

– Hockeyligans beslut kan liknas vid en kartell, säger KKV:s chefsjurist Per Karlsson.

I slutet av augusti sa hockeyligan nej till NHL-proffs i elitserien.

Förra veckan öppnade hockeyallsvenskan för lockoutade-spelare i ligan.

Elitserien har dock stått fast vid förbudet. Men förra veckan beslutade konkurrensverket (KKV) att granska förbudet eftersom de hävdar att det strider mot konkurrenslagen.

Hotar med vite

I dag kom beskedet. KKV säger nej till hockeyligans förbud vilket innebär att det är fritt fram för NHL-proffs i elitserien.

”Beslutet innebär att ishockeyklubbar som är anslutna till Svenska Hockeyligan AB (Elitserien) själva måste bestämma om de vill skriva kontrakt med lockoutade NHL-spelare eller inte.  Det beslut som Hockeyligan tidigare fattat får inte tillämpas.”, skriver KKV.

– Vi tycker att det är en uppenbar och allvarlig överträdelse. Det finns en överhängande risk att NHL-spelarna väljer andra ligor. Med det här beslutet står det varje enskild klubb fritt att självständigt bestämma sig för att avstå från att rekrytera NHL-spelare, säger KKV:s chefsjurist Per Karlsson och fortsätter:

– Här är man konkurrenter idrottsligt och kommersiellt. På det sättet är det här att likna vid en kartellbildning. Genom det här beslutet de tagit avsäger sig respektive klubb att agera självständigt.

KKV:s utredning fortsätter. Men beslutet gäller direkt och om det inte följs kan hockeyligan straffas med böter på 20 miljoner kronor.

– Om Hockeyligan bestraffar en klubb är det något vi får överväga om utdömas vite, säger Karlsson.

”Behöver diskutera”

Hockeyligans vd Jörgen Karlsson om beslutet:

– Vi ska i lugn och ro läsa igenom och sedan analysera i detalj. På så sätt skapa en förståelse för vad beslutet innebär. Sedan får vi se hur vi ska hantera det, säger Hockeyligans vd Jörgen Lindgren.

Av det du läst, är du förvånad?

– Det vill jag inte svara på. Vi behöver läsa igenom det i lugn och ro, och sedan diskutera det med alla inbladade parter vi har jurister och advokater som företräder oss i den här frågan.

Du vill inte kommentera någonting?

– Nej.

När tror du att ni har analyserat klart?

– Det närmsta dagarna.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN