Svensk ishockey öppnar gränserna

Reporter: Kristopher Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Regeln om max två icke EU-spelare slopas

HImelfarb, Franson, Connolly och Holloway har alla värvats till elitserieklubbar från Nordamerika. Men deras ankomst har satt stopp för andra transatlanter. Nu har förbundet ändrat reglerna inför nästa säsong.
HImelfarb, Franson, Connolly och Holloway har alla värvats till elitserieklubbar från Nordamerika. Men deras ankomst har satt stopp för andra transatlanter. Nu har förbundet ändrat reglerna inför nästa säsong.

Till nästa säsong blir det stora förändringar inom svensk ishockey.

Svenska ishockeyförbundet har beslutat att slopa importregeln med max två icke-EU spelare per lag.

– Det har funnits ett önskemål från klubbarna att slippa hålla sig endast till den europeiska marknaden. Det här beslutet är taget i harmoni med klubbarna, säger ordförande Christer Englund till Sportbladet.

Till nästa säsong kommer samtliga klubbar att kunna värva fritt antal icke EU-spelare, skriver Expressen.

Sedan tidigare är klubbarna fria att värva fritt antal EU-spelare.

Beslutet togs vid förra styrelsemötet och innebär att de svenska gränserna öppnas helt för nordamerikanerna. Stjärnor som Bud Holloway, Jason Krog, Rhett Rakshani, bröderna Abbott och Kyle Cuminskey kan nu få ordenligt med sällskap av landsmän.

– Det är elitkommittén som behandlat frågan. Det har varit uppe för diskussion under hösten. Vi ville ta en titt på underlaget och hur det ser ut nu. Enligt svensk lagstiftning klarar vi inte att sätta en maxgräns, säger Christer Englund.

Varför slopar ni importregeln?

– Det har funnits ett önskemål från klubbarna att slippa hålla sig endast till den europeiska marknaden. Det här beslutet är taget i harmoni med klubbarna.

"Ingen risk"

Men att klubbarna skulle bli värvningssugna till den grad att man negligerar sina egna svenska talanger tror inte Englund.

– Vi ser ingen risk. Klubbarna är duktiga på investeringar i sina talanger och det tror vi fortsätter.

När Englund ska lyfta fram fördelar med slopningen passar han på att dela ut en liten känga till de europeiska konkurrenterna.

– I stället för att tvinga klubbarna att hålla sig till europeiska marknad får de nu värva från Nordamerika. Det är inte så många länder i Europa som kan leverera spelare av hög klass. Dessutom får vi spelare som tillför en annan spelstil.

Vad finns det för nackdelar?

– Egentligen inga. Det spelar ingen roll om det värvas från Nordamerika eller Tjeckien. Jag tycker att vi hittat en bra form.

Publicerad: