Idioti Sverige är väldigt illa ute

HOCKEY

Finska hockeypampen till attack: De kastar pengar efter våra spelare

Elitserielagen fylls av finländare.

Det får finsk hockey att se rött.

– Svenskarna tar alla våra spelare. Dessutom driver dom upp lönerna. Ren idioti, säger Hjallis Harkimo, ordförande i finska hockeyligan.

Finska spelare är hårdvaluta. Dagarna innan den sista dagen för övergångar – den 31 januari – skrev ytterligare fyra spelare från vårt östra grannland på för svenska klubbar.

Totalt har 32 finländare spelat i elitserien i vinter.

– Det är helt sjukt. I Sverige klagar man på att juniorhockeyn är dålig och jag förstår precis varför. I stället för att satsa på egna, unga spelare tar dom halvtaskiga finländare, säger Hjallis Harkimo.

Nobbar samarbete

Han har tröttnat på elitserieklubbarna.

– I finska ligan har vi begränsat antalet utlänningar till fem stycken. Inom kort ska vi minska den siffran till fyra. Varför kan inte svensk hockey göra likadant?

– Se på svensk och finsk hockey i dag. Var finns dom bästa unga spelarna? I Finland, och det är ingen tillfällighet. Nästa hela junior-VM laget spelar ordinarie i finska ligan, till exempel.

Det har funnits planer på att finska och svenska lag ska mötas nästa säsongen, men den idén är lagd på is.

– Ja, för att vi inte fick igenom våra krav. Vi ville att Sverige skulle införa ett utlänningstak på fem stycken. Jag har suttit i många och långa möten med svenska hockeyligan, men ingen har velat ta något beslut, säger Hjallis Harkimo.

Han fortsätter:

– Alla vinner på det. Svensk hockey skulle få fram fler talanger och vi skulle få behålla våra spelare i Finland. Dessutom är det ekonomiskt en bra lösning, eftersom klubbarna inte behöver betala så höga löner.

”Det är inte klokt”

Hjallis Harkimo konstaterar att svensk hockey är på väg in på farlig väg.

– I Sverige tjänar spelarna i snitt 40 procent mer. 40 procent! Det är inte klokt egentligen och i slutändan drabbar det givetvis oss också. Vi måste höja lönerna för att få spelarna att stanna. Som tur är ingen beredd att betala fantasilöner.

– I Sverige däremot kastar man pengar åt spelarna.

”Spelarna är livegna”

Hjallis Harkimo tror att en annan orsak till att så många finska spelare går till elitserien är det så kallade utbildningsbidraget – det som gör att en spelare inte kan gå gratis mellan två svenska elitserieklubbar.

– Till att börja med tror jag modellen inte är laglig, det är en sak. Men det värsta är att spelarna blir livegna i sina respektive föreningar. I stället för att flytta på sig inom Sverige åker de utomlands eller slutar helt.

Han hoppas svensk hockey snart får upp ögonen för vad som är på väg att hända.

– Ni gräver er egen grav. Nästa säsong kommer minst 50 finländare att spela i elitserien. Jag råkar veta att en klubb som Brynäs, om dom hänger kvar, kommer att ha sju spelare från Finland i laget, säger Harkimo.

– Fattar inte svensk hockey att den är väldigt illa ute är det mycket märkligt.

Här är alla finländare i elitserien i år:

Patrik Thornéus