OS-målvakten höll nollan i segern - när landslaget samlades

Uppdaterad 2018-02-12 | Publicerad 2018-02-07

UPPSALA. Norska landslagstruppen samlades på onsdagskvällen inför avresan till OS i Sydkorea.

Vad målvakten Henrik Haukeland gjorde?

Han stod i mål i Timrås 1–0-seger borta mot Almtuna.

– Jag frågade om jag kunde spela den här matchen, och sen flyga till Oslo på morgonen. Och det sa de ja till, vilket var väldigt skönt, säger 23-åringen till Sportbladet.

Det har minst sagt varit en bra säsong för Timrås målvakt Henrik Haukeland, 23. Laget leder hockeyallsvenskan, man har släppt in överlägset minst antal mål i hela serien (82) och Haukeland själv har imponerat stort och står för närvarande på 93 blankt i räddningsprocent. Dessutom blev 23-åringen uttagen i norska truppen till OS i Pyeongchang.

På toppen av i:et vann dessutom Timrå under onsdagen borta mot Almtuna, där Haukeland höll nollan.

Inte mycket att klaga på för norrmannen, alltså.

”Vart lite för spännande på slutet”

– Jag tycker vi gör en bra bortamatch. Vi bjuder inte på så mycket och spelar ganska strukturerat. Det enda som jag kan påpeka är att vi skulle väl tagit tillvara på våra chanser lite bättre och haft en större ledning. Nu blev det lite för spännande på slutet, men allt som allt får vi tre poäng och det är vi nöjda med, säger Haukeland.

Timrå hade övertaget matchen igenom och vann skotten med hela 29–10. Ändå slutade matchen bara 1–0.

– Det var lite motstuds och vi hade några i stolpen. Sen spelade deras målvakt (Oscar Fröberg) bra också. Vi hade motstuds, men det är samtidigt någonting som vi måste jobba på – att bli mer effektiva. Det börjar på träning, där vi får visa att vi verkligen vill sätta dit pucken varenda gång.

Du själv hade inte jättemycket att göra, endast tio skott mot dig. Hur kändes det för egen del?

– Jo, det var lite läskigt där på slutet för som du säger så hade jag nästan ingenting att göra. Sen fick jag göra lite räddningar där på slutet. Det var en svår match att stå, säger 23-åringen.

Landslaget samlades – men målvakten ville spela

Att Haukeland ens befann sig i Gränbyhallen denna kväll var anmärkningsvärt. OS smyginleds redan i morgon, även om själva hockeyturneringen börjar först den 14 februari.

– Norska truppen samlades i dag klockan sju, där vi bara skulle få lite kläder sen skulle vi mötas på flygplatsen i morgon. Då frågade jag om jag kunde spela den här matchen, och sen flyga till Oslo på morgonen i morgon. Och det sa de ja till, vilket var väldigt skönt. Speciellt nu när vi fick en seger också, så var det ett bra val, säger han.

Var det mest för att ha en match i benen inför OS, eller var det mycket för att hjälpa Timrå i toppstriden?

– Nej, det var ingen tanke på OS alls. Fram till nu så har det bara varit Timrå, men nu så kan man koppla bort det för ett tag och fokusera på OS.

”Varit en dröm”

Att vara med i ett olympiskt spel är väldigt speciellt. Så också för Henrik Haukeland.

– Det är väldigt kul. För mig är det något som har varit en dröm, så det är jättekul att vara uttagen.

Norge ställs mot Sverige, Finland och Tyskland i OS, där man inleder med match mot Tre Kronor den 15 februari.

Hur ser du på gruppen och era chanser i spelen?

– Vi ska väl vara nöjda om vi tar oss till kvartsfinal tycker jag. Sen får vi se, det är väl större chans att skrälla i den här turneringen än i till exempel VM om man ser till trupperna som är med. Så vi har ett bra läge. Vi är ju underdogs såklart, men vi får ta en match i taget och se vart det leder.

Vad ser du för styrkor i det norska landslaget?

– Vi har ändå ganska bra spetsspelare tycker jag. Sen har vi ett spelsystem som har fungerat i många år nu. Det är väl det att vi är ett ganska jämnt lag, där alla känner varandra väldigt väl. Vi är ett lag liksom, det tror jag är vår största styrka, säger målvakten.

”Jag ska försöka ta chansen”

Hans egna målsättningar med OS beskriver han så här.

– Det är väl att gå dit och ha kul, och försöka njuta så mycket som möjligt. Det är inte alla som får vara med och uppleva det här, det är få förunnat att få spela ett OS. Sen får vi se vem förbundskaptenen väljer att ha i mål, Lars (Haugen, Färjestad) har ju spelat väldigt bra när han varit med i landslaget. Men om jag får en match ska jag försöka ta chansen, annars ska jag försöka vara en så bra målvaktskompis till Lars som möjligt.

Resultatservice