Finland kvar i JVM:s A-grupp

Av: Jarkko Päiväniemi

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

Finlands junior-VM har varit ångestfyllt.

Men i natt vann Smålejonen mot Lettland (4–1) för andra gången på ett dygn – och säkrade spel i A-gruppen även nästa säsong.

– Ingen har spelat särskilt bra, säger tvåmålsskytten Juuso Välimäki.

Finlands junior-VM inleddes med tre raka förluster mot Tjeckien (1–2), Danmark (2–3) och Sverige (1–3) – och redan då stod det klart att laget missar kvartsfinal.

Efter de tre förlusterna fick förbundskaptenen Jukka Rautakorpi sparken och ersattes av U18-coachen Jussi Ahokas.

Med Ahokas vid rodret blev det en förbättring.

Det blev seger i den betydelselösa gruppspelsmatchen mot Schweiz innan den ångestladdade nedflyttningserien mot Lettland i bäst av tre matcher väntade.

Avgjorde i tredje

Trots ett nervös spel i det första mötet vann Smålejonen med knappa 2–1.

I natt, i den andra matchen, blev det enklare.

Det stod visserligen 1–1 efter två perioder, men i den tredje avgjorde Finland tidigt. Vili Saarijärvi gjorde 2–1 efter 1.28 och Juuso Välimäki 3–1 bara 65 sekunder senare.

På slutet fixade Välimäki även 4–1 och Finland klarade sig alltså kvar i JVM:s A-grupp. Lettland åkte ut och ersätts med Vitryssland nästa säsong.

”Fixat de tre sista”

Efter nattens seger var det mest lättade miner i det finländska lägret och totalbetyget för den regerande mästaren är givetvis ett dunderfiasko.

– Varje kille har säkert gett allt sedan turneringen startade, men ibland fungerar det bara inte och då är resultatet detta. Vi fick i alla fall fixat de tre sista matcherna, vilket var viktigast. Men vi spelade för att undvika nedflyttning så ingen har spelat särskilt bra då. Varje spelare hade behövt göra det bättre, säger Juuso Välimäki till Ilta-Sanomat.

Kommande natt spelas semifinalerna i JVM. Först ut USA–Ryssland (TV12 klockan 21.00) och sedan väntar Sverige mot Kanada (SVT1 klockan 01.30).

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN