Lundqvist petas för fjärde gången i rad

Foto: GETTY IMAGES
HOCKEY

NEW YORK. För första gången under sin tolv säsonger långa NHL-karriär sitter Henrik Lundqvist i natt på bänken för fjärde matchen i rad.

Antti Raanta startar i New York Rangers kasse även mot Chicago Blackhawks.

– Han förtjänar helt enkelt att spela. Mer är det inte med det, säger coachen Alain Vigneault.

Osedvanligt mycket media samlades under tisdagsmorgonen på Madison Square Garden för följa New York Rangers så kallade morning skate – och få svar på den plötsligt heta frågan vilken av målvakterna som startar mot Chicago Blackhawks i natt.

Det kom snabbt:

Antti Raanta, finländaren som hållit nollan två gånger på raken, får chansen igen.

Det innebär att Henrik Lundqvist sitter på bänken för fjärde matchen i rad – något som aldrig tidigare hänt under den tolv säsonger långa NHL-karriären när han varit frisk och hel.

– Antti förtjänar helt enkelt att spela. Mer är det inte med det, förklarar coachen Alain Vigneault.

Vill tona ner betydelsen

Han vill tona ner det som lokal media börjat betrakta som en ”målvaktskontrovers”.

– När ”Hank” pushade oss ända till Stanley Cup-final 2014 har jag inget minne av att jag fick en endaste fråga om att han satt på bänken tre matcher i december, fortsätter ”AV”.

– Jag har stått i ständig kontakt med honom under de här dagarna och kan försäkra att ”Hank” bara tänker på lagets bästa. Han har varit med länge, han är ett proffs och kommer komma tillbaka.

Det tror även de svenska lagkamraterna.– Det är svårt att inte använda Antti när han spelat så här bra, men det är ingen fara med ”Henke”. Han är snart tillbaka, säger Oscar Lindberg.

Lundqvist själv upprepar vad han sa i den stora intervjun med Sportbladet igår.

– Jag försöker låta bli att överreagera. Jag tycker inte jag varit dålig men Antti har spelat väldigt bra på slutet, så jag förstår att han spelar. Själv fokuserar jag på det jag kan kontrollera och jobbar hårt på träningarna, säger han.

Läs Per Bjurmans långa, exklusiva intervju med Henrik Lundqvist om petningarna – och framtiden: ”Funderat senaste dagarna”

ARTIKELN HANDLAR OM