Linköpings HC

Match efter match ställs in: ”Ingen panik än så länge”

Av: 

Jonna Andersson

Trots uppskjutna matcher är spelschemat i SHL än så länge under kontroll menar sportchefen Johan Hemlin.
Trots uppskjutna matcher är spelschemat i SHL än så länge under kontroll menar sportchefen Johan Hemlin.

HOCKEY

Hittills har sex matcher i SHL skjutits upp.

Linköping ska klämma in och spela fyra av dem – i ett redan tight spelschema.

– Än så länge är läget under kontroll, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin.

Två eller tre matcher per vecka. Det är standard för SHL-lagen.

På kort tid har sex matcher i den svenska hockeyligan skjutits upp. Följdfrågan är given. Hur ska lagen hinna spela klart säsongen om fler matcher går samma öde till mötes?

– Hittills är det ett störande moment och ett logistiskt problem för oss, klubbar och tv-bolag. Vi följer utvecklingen och är bemannade för att flytta matcher inför varje omgång. Men än så länge är läget under kontroll, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin.

”Finns funderingar”

Coronaviruset har drabbat hela SHL, i synnerhet Linköping. Drygt 20 spelare och ledare i a-truppen har testat positivt för covid-19, verksamheten har satts på paus och fyra matcher har skjutits upp.

– Datumen blir färre och färre, men än så länge är det ingen panik. Jag skulle inte säga att jag är orolig men det klart att man har funderingar kring hur den här coronapausen påverkar oss spelmässigt, säger LHC:s klubbdirektör Niklas Persson.

Malmö, som skulle ha mött LHC på torsdag, har stor förståelse för att matchen flyttas.

– Det är rätt att flytta matchen. Spelarna är vana vid att spela mycket och SHL är professionella och hjälper oss att hitta en lösning, säger Malmös sportchef Patrik Sylvegård.

Drygt 20 spelare och ledare i LHC:s a-trupp har testat positivt för covid-19.

”Kan vara irriterande”

Hur många matcher som kan skjutas upp innan det blir kris på riktigt kan SHL:s sportchef inte svara på. I och med att grundserien startade på spikat datum och att CHL, Champions Hockey League, ställdes in finns utrymme att flytta matcher.

Att tabellen blir haltande och att lag rent sportsligt hamnar efter när både träningar och matcher tillfälligt ställs in är sekundärt just nu menar Johan Hemlin.

– Visst kan det vara irriterande att tabellen haltar. Men det viktigaste är att vi håller oss friska och på något sätt håller samman ligan.

Ingen större oro

Efter en rundringning visar det sig att SHL-lagen delar Hemlins åsikt.

Oron över att spelschemat kommer att bli för tight eller att man inte kommer att hinna spela klart säsongen verkar inte vara särskilt stor.

– Vi gick in i säsongen med inställningen om att vi måste vara flexibla och lösningsorienterade – för vad som helst kan hända. Det är som det är, säger Färjestads klubbdirektör Peter Jakobsson.

Luleå vann grundserien i fjol men några svenska mästare korades inte eftersom att SHL valde att avsluta säsongen tidigare.

Unik säsong

På förbundsnivå diskuteras olika scenarion för säsongen som, oavsett utgång, är helt unik.

Diskussionerna vill tävlingschefen Olof Östblom inte gå in på detalj på. Skulle det bli ett för tight matchschema finns bland annat möjligheten att senarelägga finalspelet i vår. Men det är inget som är aktuellt just nu.

Att stänga säsongen, så att inget lag åker ur ligan, är inte heller det aktuellt i nuläget.

– Ingen av oss har varit med om en sådan här situation tidigare. Därför blir det extra viktigt med en nära dialog med både SHL och klubbarna – och den fungerar bra, säger Olof Östblom.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Över 20 coronasmittade i Linköping

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Linköpings HC

Malmö Redhawks

Färjestad BK

SHL Svenska hockeyligan

Ishockey