Sportchef Johan Hult om framtiden i HV71: ”Inga tankar kring sluta”

Uppdaterad 2021-04-21 | Publicerad 2021-04-19

JÖNKÖPING. Johan Hult är kraftigt ifrågasatt som sportchef efter att HV71 åkt ner i hockeyallsvenskan.

Avgörandet mot Brynäs följde han i karantän hemma efter att familjemedlem testats positivt för covid-19.

– Jag har inte haft några funderingar och tankar kring att sluta, säger han.

Följ ämnen

Det har varit en minst sagt stormig säsong för tidigare HV71-forwarden Johan Hult.

Som sportchef fick han bland annat anlita och sparka polaren Niclas Rahm som huvudcoach.

När Brynäs avgjorde och vann kvalet med 4–1 matcher tvingades Johan Hult stanna hemma i Jönköping och följa fiaskot på tv.

– Det kändes fruktansvärt frustrerande, att inte kunna vara där i en dagliga verksamheten för att peppa och stötta. Jag vet inte om det går att ens sätta ord på känslan, det är ett stort svart tjockt mörker som lägger sig. Jag är fruktansvärt ledsen. För föreningen, alla fans, sponsorer – det är så många jag är ledsen för, säger Johan Hult.

”Grov underprestation”

Vad gör du för sportslig analys av hur det här kunde hända?

– Jag tror inte att man kan hitta en faktor till det. Det finns inte en enskild sak man kan peka på. Jag tycker att det är en grov underprestation på flera plan. Vi har inte hittat vår identitet i spelet. Vi har fått upp näsan, men vi har inte kunnat bygga trygghet och hitta självförtroende. Det finns nycklar i vårt grundspel där vi inte hittat rätt. Vi har inte varit tillräckligt bra spel fem mot fem. Det vi har bestämt i teorin vi inte fått ut i praktiken.

Vad händer i klubben nu?

– Det närmaste sportsliga arbetet måste göras oavsett, vi måste stänga säsongen. Vi ska prata med alla spelare och ledare och sedan stänga den här säsongen. Jag är ytterst ansvarig för att de sakerna ska fungera. Jag tänker inte peka finger, det ingår i min roll som sportchef.

Möte med klubben

Kan du själv vara kvar i din roll?

– I slutändan är det jag som är ansvarig. Det är så det ser ut och fungerar. Jag har inte ägnat en tanke på det, det har handlat om den dagliga verksamheten hela tiden. Det är en miljon känslor just nu. Jag äger inte frågor om framtid, det äger klubben.

Vill du fortsätta eller själv kliva av?

– Jag har inte haft några funderingar och tankar kring det. Med alla känslor så har jag inte velat ge mig in i några diskussioner. Det är så mycket känslor av tankar snurrar kring, det är en klubb som berör så otroligt många något fruktansvärt. Vi får se vad samtalen med min arbetsgivare leder till.

Vill inte överge klubben

Det är Agne Bengtsson som är klubbdirektör och närmaste chef för Johan Hult.

– Mitt förtroende för Johan Hult är stort, men sedan är vi hamnat i ett sportsligt läge som gör att Johan Hult är ifrågasatt i Jönköping kan man väl säga att utifrån det måste vi ta de beslut som är nödvändiga. Just nu har vi inga sådana beslut, men det kommer att vara en dialog framåt där styrelsen också är inblandad. Han har ett avtal som gäller fortfarande, så han får snällt fortsätta till vi kommer på något annat, säger Agne Bengtsson.

Hur ser du på ditt eget uppdrag som klubbdirektör?

– Jag har sagt till styrelsen att de nu måste utvärdera hur de vill ha det med mig, Jag finns till förfogande för vi ska inte sätta klubben i skiten, vi måste se till att ha ett bra ledarskap framåt. Fattar de beslut att det ska vara någon annan framåt må de vara hänt, men jag kommer inte att överge det här.

Möte på tisdagen

Sten-Åke Karlsson är vald som ordförande i HV71:s styrelse.

– Det får visa sig på mötet i morgon hur vi ser på det, men min personliga uppfattning är att Agne Bengtsson behövs. Vi har ett väldigt viktigt jobb att göra med många konkreta aktiviteter. Agne Bengtsson ger i alla fall mig trygghet i att leda det arbetet, säger Sten-Åke Karlsson.

Spelarna i HV71 ska ha möte klockan 13.00 under måndagen.

48-årige Johan Hult har varit sportchef i klubben de sju senaste säsongerna.

59-årige Agne Bengtsson har varit klubbdirektör de sex senaste säsongerna.