NHL

”Jag trivs redan med både killarna och organisationen”

Henrik Lundqvist om första tiden i Washington

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. En ny president håller på att installeras i Washington – och en kung likaså.

Senaste veckorna har Henrik Lundqvist för första gången på femton år genomfört träningar med en NHL-klubb som inte heter New York Rangers.

– Allt känns väldigt nytt men också väldigt inspirerande. Jag trivs redan med både killarna och organisationen, säger den svenske målvaktsstjärnan till Sportbladet.

Det har i flera månader varit känt att Henrik Lundqvist efter femton år lämnar New York – konungariket sedan hösten 2005 – och kommande säsong istället spelar med Washington Capitals.

Men för många var det först när bilder på Manhattan-ikonen på isen med den nya lagkamraterna, i Caps-uniform i träningshallen Iceplex i Arlington, för några veckor sedan dök upp på sociala medier insikten sjönk in på riktigt.

Det är verkligen sant, liksom. ”King Henrik” är inte Ranger längre. Han är Caps-spelare.

I någon mån var det lika för den 38-årige stjärnan själv, låter det som när vi når honom under ett kort uppehåll mellan träningspassen.

– Det har varit väldigt mycket nytt, det känns lite speciellt. Men det är också väldigt inspirerande. Jag trivs redan med både spelarna och organisationen. Och hockeymässigt har det gått bra, både fysiskt och mentalt. Jag känner mig pigg, säger han.

– Om jag lärt mig hitta? Haha, jodå. Jag tycker det är enklare, och framförallt går snabbare, i DC än i New York. Och träningsanläggningen, som jag gillar skarpt, är det ju inte så svårt att hitta i.

Henrik Lundqvist.

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Ovetjkin inte på plats

För tillfället är Henke tillbaka i New York, där döttrarna fortfarande går i skolan och där familjen kommer ha sin bas även i fortsättningen, men snart återvänder han till den amerikanska huvudstaden för nya informella sessions med delar av det nya laget.

– Vi är bara runt tio stycken som tränar ihop just nu. Många är fortfarande spridda över världen i väntan på besked om vad som händer och när vi ska börja spela igen.

Ovetjkin, har han dykt upp?

– Nej, han är inte på plats. Ännu så länge är det bara de som bor i Washington året runt, eller har barn i skolor i stan, som deltar i träningarna.

Men du har landsmännen Hagelin och ”Bäckis” att hänga med i alla fall?

– Ja, senast inkvarterade vi oss, hela familjen, hemma hos Hagelins. Väldigt trevligt. Vi spelade ju ihop i New York i flera år och han är sig lik, ”Hagge”. Han flyger fortfarande fram på isen, han har den där speeden. Men som sagt, jag känner även ”Bäckis” bra. Det är kul att få träna och umgås med honom. Överhuvudtaget gillar jag killarna jag träffat hittills, det känns som en riktigt fin grupp spelare.

På grund av covid-pandemin sker träningarna – även de inofficiella som pågår i Capitals Iceplex – under synnerligen speciella omständigheter.

– Det är ungefär som under slutspelet i somras. Vi befinner oss i praktiken i en bubbla. Bara vi spelare och de som jobbar i hallen får vara på plats och vi testas varannan dag, berättar Henke.

”Väntar på besked”

Ett annat säreget faktum:

Vare sig Lundqvist eller någon annan vet när säsongen de förbereder sig för kommer starta.

– Nej, vi väntar fortfarande på besked om vad som ska hända. Det är bara att avvakta.

Det låter inte helt idealt, man har bilden att du alltid planerat din träning för att befinna dig i rätt fas i olika delar av säsongen?

– Tja, jag vet inte. Det är klart att det vore bäst om det fanns ett tydligt datum att sikta mot, men nu är det så här. Det är ju lika för alla, inte bara i idrottsvärlden. Detta har blivit året när man får vänta och se. Så tills vidare känns det som att det bara är att köra på så hårt det går.

Ja, alla blivande regenter i Washington DC får hålla sig till tåls under inledningen av vintern. Nyblivne presidenten Joe Biden installeras ju inte förrän i slutet av januari – och inte heller Kung Henrik lär få sätta sig till rätta i sin nya tron förrän, tidigast, i den vevan.

Men sedan lär bägge två snabbt visa var det så kallade skåpet ska stå.

Publisert:

LÄS VIDARE

Dystert inför NHL-start: ”Försöker samarbeta”

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

Henrik Lundqvist

Washington Capitals