Hedman: ”De är så heta tillsammans att det liknar ingenting”

Foto: Frank Gunn / TT
Stamkos och Kutjerov är ligans kanske hetaste duo.
HOCKEY

NEW YORK. Victor Hedman tror sig veta exakt varför kompisen Nikita Kutjerov gör mål som en hel Wayne Gretzky den här galna NHL-hösten. 

– Han gnuggar extra efter varje träning och skjuter dessutom från alla möjliga och omöjliga lägen. Just nu är det bara att ge honom pucken så smäller det, säger ”Vigge” till Sportbladet.

Rena rama målfrossan har utbrutit under den pågående NHL-säsongens inledande veckor.

Statistik inför helgens matcher visar att över 20 spelare redan har ett totalsnitt som i slutändan skulle ge dem över 50 mål.

Liknande siffror har inte setts till sedan 80-talet, när spelet var ett helt annat och det totala målsnittet avsevärt mycket högre. 

Allra värst är Tampas Nikita Kutjerov.

I sin, och lagets, elfte match natten till fredagen – hemma mot Detroit – smällde han in sitt tolfte mål.

Det betyder att den 24-årige ryssen, om han osannolikt nog skulle upprätthålla samma snitt resten av säsongen, har chansen att slå Wayne Gretzkys sinnessjuka rekord på 92 mål från säsongen 1981-1982.

”Det liknar ingenting”

Victor Hedman finns ofta på isen samtidigt som ”Kuch” – framförallt i powerplay – och beskriver det som en hisnande upplevelse.

– Ja, jag måste säga att det är väldigt roligt att spela med honom just nu. Det är i princip bara att ge honom pucken så smäller det, säger den svenske backbjässen.

– Han har ju en fin radarpartner i ”Stammer” (Steven Stamkos) också. Han har blivit den främste framspelaren. De två är så heta tillsammans att det faktiskt inte liknar någonting.

”Övat och övat och övat”

Så vad har hänt?

Enligt ”Vigge” handlar det om stenhård träning – och insikten att det lönar sig att skjuta precis hela tiden.

– Kutjerov har i flera år stannat kvar efter nästan varje träning och gnuggat sitt skott. Han har övat och övat och övat. Det har gett resultat, skottet har verkligen blivit bättre, fortsätter den 26-årige ångermanlänningen.

– Och så använder han det precis hela tiden. Han skjuter verkligen extremt mycket, ur alla möjliga vinklar och lägen.

Victor tror också att lagkamraten från Majkop i södra Ryssland, precis som alla andra snipers i ligan, haft en fördel av att bedömningsnivån skärpts för framförallt kring förseelsen slashing.

– Ja, det har nog hjälpt rent allmänt. Framförallt för att det blivit mer utvisningar och fler powerplay. Det är då såna som ”Kuch” verkligen är ostoppbara, säger han.

I vilket fall:

Victor Hedman har roligare än på länge.

Det har publiken också.

Foto: Frank Franklin / TT
ARTIKELN HANDLAR OM

NHL