”Har aldrig upplevt en sådan här publik”

Foto: JOHAN BERNSTR M / BILDBYR N
HOCKEY

ÖREBRO. Formstarka rivalerna Örebro och Färjestad bjöd på en av säsongens bästa SHL-matcher i Behrn Arena.

Det var energifyllt över hela isen och lika intensivt på läktarna.

– De får oss att ta det där extra lilla skäret, säger matchhjälten Tom Wandell.

Örebro stormar vidare i den här säsongens SHL, nu blev det seger mot serieledande Färjestad med 3–1 och ett kliv upp till tredjeplatsen i tabellen efter sex segrar på de sju senaste matcherna.

Behrn Arena var fylld till bristningsgränsen, de 5 500 platserna var slutsålda och flera hundra utan biljett fick vända utanför arenan.

Representanter för klubben uppskattade att de kunde ha sålt ut en hall till.

– Det var en härlig hockeymatch med många ansikten. Vilket drag det var, säger Färjestad-tränaren Gereon Dahlgren.

– Vi har en fantastisk publik, den är alltid magisk. Vi njuter, med den skridskostarka hockey vi vill spela så är det en underbar känsla att ha dem i ryggen, säger Örebro-tränaren Niklas Sundblad.

Hemmastödet en fördel

Rutinerade 30-årige centern Tom Wandell gjorde segermålet med 40 sekunder kvar av tredje perioden, han lobbade in en puck som Färjestad-backen Mikael Wikstrand slog in med handsken.

Läktarna exploderade i eufori den här sena lördagskvällen.

– Det är ett otroligt tryck i den här arenan, det är det roligaste som finns att spela inför den här publiken. I dag var den nog mer galet än någonsin på läktarna, jag har aldrig upplevt en sådan här publik tidigare, säger den välmeriterade tidigare NHL-spelaren Tom Wandell.

– Det är klart att det kan vara avgörande när en sådan här match står och väger. Vi hade jobbat ihop till det där målet och förtjänade det, vi skapade mycket chanser hela matchen.

Kan ni börja tro på slutspel nu?

– När vi kan slå topplagen på det här sättet är det klart att vi kan tro på det. Självförtroendet blir skarpare hela tiden.

Vad är skillnaden mot förra säsongens misslyckande?

– Det är som natt och dag, det var riktigt deppigt förra säsongen och vi känner en stor revanschlust. Vi har en uppoffrande spelidé som vi alla tror på, vi jobbar hårt och åker mycket skridskor, vi tror mer på oss själva nu.

Stort tifo innan match

Glenn Gustafsson tryckte in 1–0 från nära håll, Sebastian Erixon pricksköt 1–1 i farten, Jesse Virtanen backsköt en vobblande puck till 1–2 i power play, Jonathan Andersson drog iväg ett dragskott som betydde 2–2.

Innan matchen var det ett mäktigt tifo på läktarna med 5 500 röda och vita flaggor runt hela arenan.

På en stor banderoll hos ståplatspubliken på kortsidan stod det ”Enade som en familj”.

Om Örebro har blivit ”the red machine” så har hemmapubliken blivit ”röda havet”.

Det var slutspelsspel på isen och slutspelsstämning på läktarna.

Emojifemman, vecka 42 00:57
ARTIKELN HANDLAR OM