Roger Rönnbergs utspel inför CHL: ”Fina vindistrikt”

Publicerad 2022-09-01

Frölunda har satsat på och utvecklats genom varit med alla de sju säsongerna i CHL.

Inför den här säsongstarten passar Roger Rönnberg ändå på att pika gruppmotståndarna.

– De är först och främsta fina vindistrikt, säger lagets huvudcoach.

Följ ämnen

CHL har funnits i sju säsonger, sex gånger har turneringen vunnits av svenska lag.

Frölunda har varit med alla sju säsongerna och blivit mästare fyra gånger, de toppar maratontabellen överlägset på 185 poäng före finska Tappara på 107 poäng.

Det nya upplägget med att gruppspelet inleds innan de inhemska ligorna startar har blivit en succé.

”Största de är med om”

Frölunda ställs i gruppspelet mot tjeckiska Mountfield, tyska Eisbären Berlin och franska Genoble.

–Först och främst är det fina vindistrikt, så vi får fina resor tror vi. Vi behöver topprestera från första omgången för att ha chans att gå vidare, för fem-sex år sedan behövdes det inte lika stor insats för att vinna matcher, säger Roger Rönnberg.

PLUS: Axelsson tippar: Så här slutar SHL 2022/2023


CHL har fått större uppmärksamhet och popularitet ute i Europa än i Sverige ännu så länge.

– Överallt där vi kommer ut i Europa är de här matcherna det största de är med om. Det är höjdpunkten och fest när svenska lag kommer till Frankrike eller Tjeckien. Dit har vi inte kommit i Sverige ännu, men jag tror att det tar sig med att vi får framgångarna och finalerna på hemmaplan, säger Roger Rönnberg.

Inspiration av andra spelsystem

Enligt honom så har turneringen betytt mycket för utvecklingen av den egna klubben.

– Frölunda har valt att satsa på CHL och har varit med och byggt upp den här ligan. Det här gänget med ordförande, klubbdirektör, sportchef, jag som huvudcoach och lagkapten har hållit på tio år tillsammans nu. Vi började med att förlora en final och sedan vinna en final i CHL, innan vi vann vårt första SM-guld ihop. Vi lärde oss vinna genom CHL och lärde oss att vinna i obekväma miljöer på bortaplan i en rökig hall i Danmark eller Tyskland. Det är nog så tufft som att vinna borta i Växjö. Spelmässigt har vi fått mycket inspiration från CHL-motståndare som spelar på annorlunda sätt, det har utvecklat vårt spel, säger Roger Rönnberg.

”Inte bäst när det gällde”

Förra säsongen blev det förlust med 4–1 i matcher i SM-semifinalen mot Luleå och förlust med 8–4 i två matcher i CHL-semifinalen mot Rögle.

– Vi var nära att vinna förra säsongen, utan att vara riktigt nära. Vi gjorde det väldigt bra fram till semifinalerna både i SHL och CHL, men var inte bäst när det gällde. Vi har lärt oss saker av det. Vi har fått in spetsegenskaper som vi inte lyckades utveckla i truppen då. Man måste gå vidare och fortsätta resan så snart som möjligt, det är så få säsonger som slutar med att man vinner sista matchen. Tomheten efter man vunnit en säsong är otäckt lik den man känner när man har förlorat. Sedan är det en annan sorg så klart, säger Roger Rönnberg.

Fyra toppvärvningar

Inför den kommande säsongen har Frölunda främst fått in målvakten Lasse Johansson som matchvinnare och försvarsgeneral, backen Petteri Lindbohm som fysisk duellvinnare samt forwards Jere Innala och Anthony Greco som ska göra laget effektivare framåt.

Rögle vann CHL-finalen förra säsongen mot Tappara med 2–1, i en slutsålda arena där det beskrivits varit den bästa stämningen i Ängelholm någonsin.

Med i CHL den här säsongen är de svenska lagen Frölunda, Rögle, Färjestad, Luleå och Skellefteå.

Förutom Frölunda och Rögle, så har Luleå finska JYP vunnit CHL.

Frölunda möte Mountfield hemma i Frölundaborg i Göteborg under torsdagskvällen.

Vinnaren i CHL belönas med över motsvarande fem miljoner svenska kronor.