Linus Ullmark är i sitt livs form

Linus Ullmark.
Linus Ullmark.

NEW YORK. Linus Ullmark är i sitt livs form.

Han höll nollan när serieledande Boston tog femte raka segern mot Columbus i natt.

– Men långa stunder hände ju ingenting. Laget spelar så vuxet och moget, säger keepern från Lugnvik till Sportbladet efter 4-0-segern.

De har fått en fenomenal start på säsongen, björnarna från Boston. Trots att en sådan nyckelspelare som Brad Marchand saknades fram till igår, och trots att bäste backen Charlie McAvoy fortfarande huserar på skadelistan, har de vunnit alla matcher de spelat utom en.

Femte raka kom alltså i Ohio i natt, när de – bara ett dygn efter en 5-1-seger mot Detroit – slog Columbus med 4-0.

– Det är svårt att påstå något annat än att de känns fint, säger Linus Ullmark när vi når honom på spelarbussen efteråt.

– Vi har spelat bra, det måste man också kunna säga, och både jag och ”Sway” (den andra målvakten, Jeremy Swayman) har fått lyckade starter på säsongen. Men våra lagkamrater har hjälpt oss otroligt mycket också.

Så där är det med Linus. Trots att han i natt tog stoppade 30 skott, höll nollan och nu är den blott tredje Bruins-målvakten i historien – efter Tiny Thompson (37-38), Tim Thomas (10-11) och Tuukka Rask (16-17) – att inleda en säsong med segrar i sina sex första matcher går det inte att få honom att slå på den egna trumman.

– Nä, jag tar ingen cred ikväll heller. Det är förstås roligt att hålla en nolla och den här kom lite tidigare än den första ifjol, men vi gör det här tillsammans, fortsätter han.

– I exempelvis andra perioden hände nästan ingenting. Laget spelar så vuxet och moget och gör allting rätt hela tiden, så motståndarna får ingenting.

Nå, det den 29-årige ångermanlänningen gjorde, det gjorde han med bravur.

Som lagkamraten Jake DeBrusk säger till nhl.com:

– Linus var enastående och höll oss ärligt talat kvar i matchen tills vi fick ledning och kunde kontrollera matchen. 

Coachen Jim Montgomery har en del beröm att komma med han också.

– Vi ger upp frilägen men man blir inte orolig, man förväntar sig att våra målvakter räddar. Det är en mycket betryggande känsla att ha som coach, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!