Knäckte favoriten: ”Ber inte om ursäkt”

avSimon Sjöstrand

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Förhandssnacket har handlat om Södertälje och Västerås.

Vilka som toppar kvalserien?

IF Troja/Ljungby.

– Men vi springer inte i väg, säger tränaren Pelle Svensson efter 4–1 borta mot Västerås.

Kvalserien till hockeyallsvenskan är i full gång – och reglerna är enkla. De två bästa lagen spelar i hockeyallsvenskan till hösten.

De flesta har lagt sina pengar på Södertälje och Västerås, som försvarar sina allsvenska platser efter att ha slutat sist och näst sist den gångna säsongen.

Men efter två omgångar är det ett småländskt division 1-gäng som toppar tabellen. Troja/Ljungby, som åkte ur hockeyallsvenskan 2014, har inlett med två raka segrar, den senaste med 4–1 (!) borta mot just Västerås på lördagen.

”Tagna av stunden”

– De var nog tagna av stunden. Vi åkte dit utan att vara favoriter, men presterade bra samtidigt som de kanske inte gjorde det, säger Troja-tränaren Pelle Svensson.

Jens Holmström visade vägen när han skickade in 1–0 13.55 in i första. Västerås kvitterade förvisso till 1–1 genom Eddie Davidsson 4.19 in i tredje, men efter det gjorde Troja/Ljungby tre raka mål och dödade matchen.

Segern innebär att Troja/Ljungby (som skickade hem Visby/Roma med 5–3 i första omgången) toppar kvalserien på maximala sex poäng, två före Södertälje och Huddinge.

Nästa match för smålänningarna?

Södertälje borta på tisdag.

”Målet bli etta eller två”

Rätt läge att möta dem nu, Pelle Svensson?

– Svårt att säga. Man kan prata mycket om lottning och spelschema, men visst, vi kommer från en bra bortamatch och har revansch att hämta på Södertälje från förra året (där ”Tälje” vann båda mötena i kvalserien). När vi nu har tagit oss hit så är målet förstås att bli etta eller tvåa. Men vi springer inte i väg.

Har ni inlett bättre än förväntat?

– Nej, vi har hela tiden fokuserat på att få en bra start. Senast (kvalserien förra säsongen) förlorade vi ju de tre första. Men vi har bara spelat två av tio och reflekterar inte över att vi är i topp. Det är enormt mycket kvar.

Spelar ni er bästa hockey just nu?

– Svårt att säga, det är så olika matcher. Men vi ber inte om ursäkt. Vi ska fortsätta att göra det vi har gjort bra och hoppas att vi har våra bästa matcher framför oss.

ARTIKELN HANDLAR OM