Wennerholm: Inga NHL-spelare? Kan bli kul ändå

HOCKEY

Det blir inga NHL-spelare i OS i Sydkorea nästa vinter.

Men jag hade nästan ställt in mig på det och kan tycka att det bara är bra.

Bland svenska OS-turneringar sätter jag nämligen den från 1994 högst.

Den senaste som spelats utan NHL-proffs.

Det här beskedet kom knappast som en överraskning, trots att Internatoniella Ishockeyförbundet (IIHF) för bara några dagar sedan gick med på att betala de motsvarande 175 miljoner som transport och försäkringar för NHL-spelarna skulle ha kostat.

Man jag har hela tiden känt att ägarna inte vill släppa sina spelare till OS.

Inte en gång till.

Jag tror inte det kommer att ta bort spänningen i turneringen.

Tvärtom.

Omöjliga att rubba

Kanada har vunnit de två senaste åren och jag tror de varit omöjliga att rubba den här gången också.

Ser jag tillbaka på OS i Sotji så minns jag en turnering om aldrig tände till riktigt, trots att Sverige tog sig till final.

Nicklas Bäckströms avstängning bara timmarna före nedsläpp gjorde också att det sista svenska hoppet försvann på något sätt. Kanada vann med 3-0 och var inte ens hotade.

Nu blir det mer öppet, även om Ryssland är den nation som tjänar mest med tanke på alla deras inhemska stjärnor i KHL. Men samtidigt går ryssarna och stora turneringar inte riktigt ihop.

De har haft en förmåga att underprestera och vara sämst när det gäller.

Dessutom kommer det att sätta en extra krydda på SHL nästa säsong, då det kommer att finnas OS-platser att spela om.

Får scouta i KHL

Förbundskapten Rikard Grönborg får tillbringa hösten på hemmaplan och scouta spelare i kombination med en och annan utflykt till KHL och Schweiz.

Och själv ser jag OS-turneringen 1994 framför mig, då stjärnor föddes och OS-finalen mot Kanada blev svensk hockeyhistoria.

Peter Forsbergs straffmål och Tommy Salos räddning på kanadensarnas och Paul Kariyas sista straff är en historisk klassiker.

Nej, jag vägrar att gräva ner mig efter det här negativa beskedet från NHL, även om jag lider med alla NHL-spelare som kämpade för att få åka, men blev överkörda av sina ägare.

Samtidigt tror jag NHL är tillbaka i Peking 2022. Den väldiga kinesiska marknaden lockar NHL, mer än Sydkorea. Money talks.

Men det kan bli roligt ändå nästa vinter.

Riktigt roligt till och med.

ARTIKELN HANDLAR OM