Wennberg: ”Har varit sjukt roligt hittills”

Stekhete Alexander Wennberg lyfter säsongens skrällgäng

avPer Bjurman

1 av 2 | Foto: AP TT / NTB SCANPIX

WASHINGTON. Tidernas segersvit fullbordades aldrig.

Men Alexander Wennberg kan vara väldigt nöjd ändå.

Han har stått för årets sven­ska genombrott i NHL och i hög grad bidragit till att anonyma
Columbus Blue Jackets blivit hockeyns eget Leicester.

– Hittills har det varit en sjukt rolig säsong, säger 23-åringen med det mest raffinerade blå­gula spelsinnet på den här sidan Nicklas Bäckström under ett möte med Sportbladet.

Vi ses just som Columbus Blue Jackets förlorat en match för ­första gången på nästan en och en halv månad och stämningen i Ohio-lagets omklädningsrum är lite slokörad.

Inte bara för att den ovana smaken av nederlag är besk i största allmänhet.

Om de vunnit – istället för att få på truten med 5–0 av ett hungrigt Washington – hade de tangerat ­tidernas längsta segersvit på 17 raka matcher.

Men den unika chansen gick om intet och lär aldrig återkomma.

– Det känns lite tomt och tråkigt så här precis efteråt . Det har ­varit en fantastisk resa, vi hade ett otroligt momentum i över en månad, säger en nyduschad Alexander Wennberg och rättar till sin eleganta slipsknut.

– Men, fortsätter han, sexton ­raka är inte fy skam det heller. Tvärtom, det är den näst längsta segersviten i historien. Vi är väldigt stolta över vad vi gjort.

Det ska de vara också.

Inte minst Alex själv.

Tvåa i svenskligan

Den 23-årige stockholmaren – som fostrades i Boo i Nacka och hann spela för såväl Djurgården som Frölunda innan han flyttade till Nordamerika – har efter två ­fina inledningssäsonger med ­Columbus fått sitt rungande ­genombrott som förstecenter i år och med femstjärnigt spelsinne, passningar lika klyftiga som Joe Laberos bästa tricks och arbetsmoral à la krabbfiskare i Berings Hav varit en av nyckelarna i förmodade bottenlaget Columbus Leicester-artade succé.

I skrivande stund består den sammanlagda poängskörden av 8 mål och 26 assist och därmed är han tvåa i svenska poängligan, bakom blott den väldige Victor Hedman.

– Hittills har det varit en sjukt rolig säsong, konstaterar Alex.

– Vad som hänt med mitt spel? Ingenting egentligen. Jag körde jättebra med en ny tränare i somras och det har hjälpt rent fysiskt. Sedan underlättar det att jag spelar i första­linan med så grymma killar som Nick Foligno och Brandon Saad, då kommer produktionen nästan automatiskt. Men spelmässigt har inget förändrats. Jag gör som jag alltid gjort.

Det är dock lätt att se att ”Wenny”, som han kallas av lagkamraterna i Nationwide Arena, tillskansat sig betydligt mer självförtroende än tidigare.

Han håller i pucken som en­ ­ärrad veteran och vågar allt ­oftare slå de djärvaste passningarna.

Sexton raka är inte fy skam det heller. Tvärtom, det är den näst längsta segersviten i historien. Vi är väldigt stolta över vad vi gjort.

– Jo, det är moment jag jobbat hårt med och velat förbättra och det går bättre och bättre för varje dag. Jag tar för mig mer och mer. Nästa steg är att försöka skjuta mer och bli ett hot på det sättet också, fortsätter han.

– Det roliga är att jag får så mycket förtroende av coachen. Han pushar på och säger åt mig att fortsätta köra. Det ger väldig trygghet att ha det i ryggen. För mig är det bara att släppa på tyglarna.

Coachen, ja.

Det är ingen mindre än den kontroversielle John Tortorella – känd för hockeyvärldens mest explosiva temperament och, åtminstone fram till alldeles nyss, en antik syn på hur hockey ska spelas.

En sådan låter det ­inte jättekul att spela för, men unge herr Wennberg är faktiskt odelat positiv.

”Grymt skön kille”

– Jag tycker ”Torts” är en grym coach, framförallt för att han är så ärlig. De som är heta spelar, oavsett vad de heter, och mer är det inte med det. Han är också väldigt bra på att hålla oss på en jämn, bra nivå och ser till att vi inte blir för överlyckliga när vi vinner eller för låga när vi förlorar, säger han.

– Media har målat upp en bild av att han är si och så och har så hett temperament, men det handlar om att han älskar att vinna. Jag har inga problem med det.

Det är inte bara i rinkarna Alexander Wennberg haft en bra höst.

Han trivs överhuvudtaget med den amerikanska vardagen, som han till stor del delar med landsmannen och lagkamraten William Karlsson – även han ett av Blue Jackets stora utropstecken de ­senaste månaderna.

– Ja, vi bor i samma lägenhetskomplex mitt i Columbus och umgås de allra flesta dagar. Bara att ha en svensk att snacka med emellanåt känns bra, men han är också en grymt skön kille.

– Columbus som stad är ganska lugn, det händer inte så jättemycket. Men jag gillar stämningen och trivs väldigt bra.

Känslorna är med all säkerhet ömsesidiga.

Columbus har ju i Alexander Wennberg fått se en ny stjärna tändas.