Djurgårdens kris: ”Det är ohållbart”

avEmelie Fredriksson

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Deppigt i Djurgården (arkivbild).

Regerande mästaren Djurgården har haft en tung start på SDHL-säsongen.

Efter ytterligare en förlust har laget nu bara två vinster på åtta matcher.

– Vi har inte räckt till. Att gå på 12–13 spelare är ohållbart i längden, säger tränaren Roger Öhman.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Tränare Roger Öhman.

Djurgården vann ett historiskt guld i SDHL i våras, men den här säsongen har startat trögt.

Med flera spelare borta skadade har truppen varit tunn – samtidigt som man ställts mot guldtippade Linköping tre gånger, Modo två, och Luleå en. I helgen väntar dessutom tuffa Luleå och Modo igen.

– Sen har vi nästan inte kvar dem på hela säsongen. Lite märkligt upplägg, menar tränaren Roger Öhman.

– Det är klart att det påverkar ett lag när många spelare är borta, men det är inget att skylla på. Vi mötte Modo för två helger sedan med tolv spelare på lördagen och tolv på söndagen och var nära alla sex poängen och vi har spelat jämt med Luleå och Linköping också innan ikväll så vi känner att vi kan. I dag var första gången jag kände ett energitapp i gruppen.

Ödesdigert matchstraff

Linköping vann med 4–1 efter fyra mål av Lara Stalder. För Dif var en fem-minutare för checking to the head och ett matchstraff på stjärnan Hanna Olsson tidigt i matchen väldigt märkbart.

Första LHC-målet kom redan efter 15 sekunder och sen var det 3–1 sju minuter senare. Men Öhman är inte orolig efter starten och åttondeplatsen i tabellen.

– Nej, det känner jag inte. Det är en lång säsong och vi ska vara bäst i mars. Just i början har vi inte räckt till. Vi får givetvis titta på vad det beror på och träna på de bitarna, men som sagt vi har mött de tippade topplagen. Att gå på 12–13 spelare, som vi gjort i de flesta matcherna, är ohållbart i längden. Vi har fått tillbaka någon men ikväll var Hanna Olsson borta nästan hela matchen och då var vi nere på 14 igen. Nu finns ju också risken att hon blir avstängd. Just nu spelar vi nio matcher på 16 dagar. Att göra det på 12–13 spelare blir en väldig påfrestning på flera spelare.

Öhman ser fram emot ett landslagsuppehåll under två veckor i början av oktober och håller tummarna för att Djurgården är fullt manskap till omstarten.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Nils Ekman.

”Vill inte kommentera”

När det gäller läget i Djurgården vore det intressant att höra vad sportchefen Nils Ekman har att säga. Men när Sportbladet ringer upp är han tydlig med att han inte vill prata. Det tar stopp redan på första frågan.

Ännu en förlust mot Linköping. Vad säger du om säsongsstarten?

– Ja... Nej, det vill jag inte kommentera.

Varför inte det?

– Jag behöver inte alltid svara.

Men det är en relevant fråga?

– Jag väljer om och när jag vill svara, relevant fråga eller inte.

Finns det något du vill säga om laget du är sportchef för?

– Nej, inte just nu.

Djurgården gjorde nyligen en trejd med Luleå där forwarden Elin Johansson gick till Djurgården och backen Felicia Linder i motsatt riktning. Johansson lämnade av personliga skäl redan efter två veckor, vilket givetvis inte var bra för den tunna truppen. Men Öhman vill inte gå in på de bitarna.

– Jag fokuserar på de jag tränar, resten vill jag inte blanda mig i överhuvudtaget. Det är träning och matcher som gäller. Det har jag inga kommentarer till.

Inte Nils Ekman heller. Hur är stämningen i laget?

– Jag tycker att det känns bra, det är alltid jobbigt när man förlorar, tryckt stämning. Men det är inga konstigheter, det var pigga och glada tjejer på bussen innan idag och det tror jag att det kommer att vara sedan också.

ARTIKELN HANDLAR OM