Wennerholms önskelista inför hockey–VM

Foto: TT
HOCKEY

KÖLN. Det var länge sedan jag var på ett hockey-VM som kändes så hoppfullt.

Länge sedan jag kände mig så positiv.

Jag har min önskelista klar inför min 31:a VM-turnering på plats.

Tiden går, men hoppet består.

Min VM-resa började i tyska Düsseldorf 1983 då Pelle Lindbergh var den stora, kommande stjärnan och Anders ”Ankan” Parmström förbundskapten.

Det säger jag inte för att skryta, utan för att se tillbaka på alla de VM-turneringar som fascinerat, överraskat och blivit svensk hockeyhistoria.

Jag hoppas på en ny milstolpe här i Köln efter alla motgångar och besvikelser de senaste åren.

Här är mina fem önskningar 2017:

1. En VM-final mellan Sverige och Kanada

Här talar vi en drömfinal och även om Kanada inte är någon önskemotståndare, så finns det inget skönare än att slå just Kanada. Vid senaste VM i Stockholm var det den moraliska VM-finalen redan i kvartsfinalen mot Kanada där Fredrik Pettersson krutade in avgörande 3-2 i straffläggningen. Tvåfaldiga världsmästarna Kanada är laget som måste slås om det här ska sluta lyckligt. Så varför inte i en final.

2. Succé för Sveriges power play

Det räcker med att räkna upp Sveriges förstauppställning. John Klingberg, Oliver Ekman Larsson, Linus Omark, William Nylander och Carl Söderberg. Gud vad jag längtar efter att se hur det funkar. Det kan bli en avgörande faktor. Och jag är så glad att Linus Omark får en så framträdande roll. Han kommer att vara Tre Kronors storstjärna i OS nästa år, nu när NHL stängt dörren för sina spelare.

3. Ny respekt för den tyska publiken

Det här landet är knappast känt för hockey, men det är ett galet tryck när Tyskland spelar. Till öppningsmatchen senast 2010 kom nästan 80 000 till utomhusmatchen mot USA i Gelsenkirchen. Nu är alla tyskarnas matcher så gott som utsålda i Europas största arena. Här är det hockeyfeber.

4. Att Rikard Grönborg får lyckas

Det har inte gått så bra för Grönborg i några mästerskap hittills. Då talar vi både J18, J20 och Tre Kronor. Nu är han nästan tvungen att lyckas. Annars är jag nog böjd att hålla med kritikerna om att det är dags att sparka det nya ”Skägget”. Det går inte att få hur många chanser som helst.

5. En ny svensk målvaktshjälte

Ja, det blir aldrig guld utan en bra målvakt. Nu har vi både Eddie Läck och Viktor Fasth och trevligare hockeyspelare har jag sällan mött. Men vem blir hjälte när allt är över? Och då vet jag inte ens om Henrik Lundqvist rycker in och hjälper VM-klare brorsan Joel. Då blir ju inte målvaktshjälten särskilt ny, men det är jag beredd att ta i så fall.