Stanley Cup 2017

Hela arenan hyllar svensken efter segern

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

NASHVILLE. Svenskarna i Nashville började fira sin nationaldag i förtid i det sanslösa draget i Bridgestone Arena i natt.

Calle Järnkrok, Viktor Arvidsson och Filip Forsberg gjorde alla mål – och bidrog därmed högsta grad till att Nashville slog Pittsburgh för andra matchen i rad och nu utjämnat finalserien.

– Ja, det var väl lika bra att börja fira på det sättet, säger en glad Filip Forsberg efter 4–1-segern. 

Om de bara känt till den hade de vanvettigt högljudda fansen i Bridgestone Arena – epicentrum för nordamerikansk partykultur just nu – sjungit ”Du gama, Du Fria” i natt.

Och följt upp med finska ”Vårt land”.

För det var i hög utsträckning en trio blågula forwards och en blåvit målvakt  som sänkte Pittsburgh i final nummer fyra.

Först krönte Calle Järnkrok ,14. 51 in i första perioden,  ett monsterbyte – då han först vann en närkamp och sedan räddade pucken kvar i zonen innan han störtade mot kassen – med att trycka in 1–0.

Bara någon minut senare kvitterade visserligen Sidney Crosby – Pittsburghs överlägset bäste denna kväll –  med ett spektakulärt frilägesmål, men därefter var det Smashvilles fest.

Första målet i en final

Frederick Gaudreau ökade köksvägen på till 2–1 – fast det tog ett tag innan någon hann se att pucken var inne; spelet fortsatte i över en minut – och sen kom Viktor Arvidsson flygande som ett pistolskott och prickade in även 3–1-

– Mike Fisher kastade sig ju fram och petade pucken till mig och jag fick ett litet break, säger Viktor när vi träffar honom efteråt.

– Det var ett tag sedan jag gjorde mål och det var det första någonsin i en final så det var såklart oerhört skönt. 

Även de vildsinta fansen i Bridgestone, som utvecklat en alldeles särskild fäbless för potatisodlarsonen från Kusmark, blev glada och förenades i en dånande version en hyllningsramsa som fick fäste redan tidigt i årets slutspel.

– Arvy, Arvy, Arvy!

Han ruskar klentroget på huvudet.

– Helt fantastiskt. Det visar att man gör nånting bra och och inspirerar folk och blir uppskattad,  säger han.

Också Pekka Rinne förärades på goda grunder sina egna ramsor, för i den vilda andraperioden passade han på att göra en hel serie helt otroliga räddningar – inklusive en när han som rena fotbollsmålvakten slängde sig raklång och hindrade Jake Guentzel från att sätta en puck i tom kasse.

Samtliga svenskar har gjort mål

– Den var verkligen helt enorm, men det är så det sett ut de senaste säsongerna, så man blir egentligen förvånad, säger Filip Forsberg.

– Han tar puckar som egentligen inte ska gå att ta och det räddar oss ju när det blir lite breakdowns.

I tredje jagade Pittsburgh, och framförallt då en besatt Crosby, reducering tappert – men när drygt tre minuter återstod svepte just Forsberg, från egen zon, in 4–1 i tom kasse.

– Skönt att få in en, men jag tycker att jag varit med och skapat en del även tidigare och så länge man gör det känns det okej, säger han. 

Eftersom även Pontus Åberg och Mattias Ekholm gjort avtryck i protokollet i de tidigare matcher har Nashvilles samtliga fem svenskar nu gjort mål i Stanley Cup-finalen.

”Får njuta en kort stund”

Så firar man sin nationaldag, inte sant?

– Ja, det var väl lika bra att börja fira på det sättet, flinar ”Flipper”.

”Arvy” håller med – men poängterar att det blir en kortvarig fest.

– Vi får njuta av det här en kort stund. Sedan är det bara att börja ladda för femte finalen. Det är ju bara så att vi måste stjäla en match i Pittsburgh också, säger han.

Precis.

Finalen är nu en bäst-av-tre-serie och ska Predators kunna bli mästare krävs att de förr eller senare vinner i PPG Paints Arena.

Hur gör man det?

– Genom att spela så här och samtidigt ta vara på chanserna, säger Mattias Ekholm.

– Jag tycker vi värda att få med oss åtminstone en av de två första matcherna i Pittsburgh, men misslyckades lite med att sätta puckarna. Gör vi det nu, och fortsätter spela tajt bakåt, tror jag det ska gå bra.

Den femte finalen avgörs natten till fredag.

Fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna i sin helhet på viaplay.se

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Resultatservice
Publisert:

LÄS VIDARE

Bjurmans tips: De går till Stanley Cup-final

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Stanley Cup 2017

Stanley Cup

NHL

Filip Forsberg

Mattias Ekholm

Viktor Arvidsson

Calle Järnkrok