Aldrig haft en större chans att ta VM-guld

KÖLN. Det gick som jag trodde.

Henrik Lundqvist kunde inte tacka nej till VM här i Köln och det som kan bli det perfekta slutet tillsammans med tvillningbrorsan Joel.

En större chans att ta VM-guld har han aldrig haft.

Det dröjde bara några minuter efter Henrik Lundqvist ja, så kom uppgifterna att även Nicklas Bäckström kommer till Köln.

En av världens bästa målvakter och en av de bästa centrarna trillade ner i Rikard Grönborgs knä när han behöver dem som mest.

Alla inser naturligtvis att det här är en jättechans att spela hem ett nytt VM-guld och att de chanserna ökar ju fler som kommer.

Jag har bevakat VM sedan 1983 och har aldrig sett ett starkare svenskt lag på papperet. De gånger Peter Forsberg och Mats Sundin spelade VM tillsammans kunde de ensamma lyfta ett helt lag, men rakt över har jag nog aldrig sett en bredare trupp. Det enda jag fortfarande saknar är en utpräglad målskytt, men Bäckis magiska handleder kan kanske skapa en. Det lär inte råda någon brist på öppnande passningar med honom i laget.

Årets svenska VM-trupp har nu arton NHL-svenskar med. Så många har aldrig spelat i ett och samma VM för Sverige. Det tidigare rekordet var 16 från 2012.

Helt sluppit ”svikardebatten”

Jag måste än en gång hylla Rikard Grönborg, Johan Garpenlöv och Peter Popovic för det jobb de lagt ner i kontakterna med NHL-spelarna under säsongen. Det är rekord i ”ja tack” och vi har helt sluppit svikardebatten. Spelarna har verkligen velat komma. Snyggt jobbat och jag hoppas det kommer att löpa lika smidigt de närmaste åren.

Det fanns de som tvivlade på att Henke skulle komma, men allt talade egentligen för att han skulle sätta sig på ett plan hit till Tyskland och Köln. Jag såg faktiskt ingenting som talade mot att han skulle komma. Om han var hel och frisk då, förstås.

  • Tvillingbrorsan Joel är lagkapten.
  • Sverige har ett kanonlag på plats här i Köln och Henke känner säkert att han och årets Tre Kronor kan gå hela vägen. Jag kan garantera att Rangersmålvakten aldrig spelat i ett bättre VM-lag.
  • Han behöver bara förlänga säsongen med en dryg vecka och det går ett plan i timmen från New York tilll Frankfurt eller Düsseldorf. Minst.

Sverige hade redan VM:s bästa backar,

Nu har de VM:s bästa målvakt också.

Jag säger inte att det garanterar ett VM-guld, långt därifrån, men det ökar Sveriges chanser avsevärt. Ingen målvakt i detta VM har ett så stort namn, ingen annan har en Vezina Trophy - priset till NHL:s bästa målvakt - hemma på hyllan.

Jag kan garantera att både ryssar och kanadensare tittar lite oroligt på den svenska laguppställningen inför det kommande slutspelet.

Det är nio år sedan Henrik Lundqvist spelade en VM-turnering och jag minns när han kom inflygande till Quebec och den historiska VM-turneringen i hockeys födelseland Kanada 2008.

Tog Tre Kronor till semi

Då räckte det inte till medalj, men å andra sidan hade svenskarna ett av de svagare VM-lagen den gången. Jag minns att vi ställde upp några spelare på en kyrkogård i amerikanska Portland inför den turneringen med rubriken ”Det dödsdömda landslaget”. Så illa såg det ut på papperet.

Då var inte Henrik Lundqvist klar, men han kom och tog Tre Kronor till en semifinal där de pressade Kanada i semifinalen (4–5).

Det är också en springande punkt:

Henrik Lundqvist har ett OS-guld, en Vezina Trophy, men han saknar ett VM-guld och en Stanley Cup. Jag tror inte det är för sent att göra den samlingen komplett och det börjar här i Köln.

Han har spelat fyra VM för Sverige, men bara ett sedan han flyttade till NHL och NY Rangers. Det blir inte många chanser under en karriär.

De tre första, 2003, 2004 och 2005, spelade han i Sverige och Frölunda och 2003 stod han inte en sekund. Han var tredjemålvakt i den berömda turneringen i Finland, där Tre Kronor vände 1–5 till 6–5 i kvartsfinalen mot Finland och sedan pressade Kanada i finalen.

Nu kommer han stå varenda sekund han kan.