Wennerholm: Tror det blir rekordmånga NHL-svenskar i VM

HOCKEY

Jag ser Tre Kronor vinna över Lettland med 4–1 och det är tur att inte VM startar i morgon.

Trots segern var det inte mycket som imponerade.

Jo, det skulle vara förbundskapten Rickard Grönborgs skägg då.

Rickard Grönborg verkar så inställd på svensk framgång i VM att slutspelsskägget redan är vildvuxet.

Han ser ut som en återuppstånden Gustav Vasa där i båset.

Just nu leder han Tre Kronor i de sista VM-förberedande matcherna. Två matcher i rad mot Lettland i Södertälje och sedan ytterligare två borta mot Vitryssland.

Det är en chans att spela in sig i ett kommande VM-lag och för spelarna gäller att klara gallringen när de första svenska NHL-spelarna ansluter till laget och matchen mot Ryssland i Globen den 27 april.

Veckan efter börjar VM i Köln.

Ingen som kan kallas VM-klar

Men jag kan inte hitta en enda spelare i det här laget som jag kan kalla VM-klar.

Matchen mot Lettland gav heller inte många svar och det var väl med både tur och skicklighet som svenskarna ledde med 2–0 efter första perioden.

Eric Martinssons framspelning till Daniel Brodin var lysande i början av första perioden och Brodin avslutade kallt med att prickskjuta 1–0 redan efter 3.18. Det målet gick under rubriken skicklighet.

Pär Lindholms 2–0 gick mer på turkontot, då den lettiske målvakten Ivars Punnenovs sjabblade och Lindholm kunde slå in pucken i tom kasse.

Sebastian Aho tappade skäret bakom egen kasse och Lettland bjöds på en reducering i början av andra perioden, innan Petter Emanuelsson bjöd på matchens höjdpunkt med ett slagskott från nära håll och spikrakt upp i Punnenovs högra kryss.

Ett klassmål.

Inte ens KHL-stjärnor kan vara säkra

Problemet för de spelare som slåss om en VM-plats är att de inte vet vem eller vilka de konkurrerar med. Det beror helt på vilka spelare som kommer loss från NHL.

Vilka spelartyper de är, vilka roller de ska ha i laget.

Därför lever de mest framstående namnen i den här truppen kanske mest farligt. De med de mest offensiva rollerna, som kommer vara de första att fyllas från NHL.

Det gör att inte ens KHL-stjärnor som Linus Omark eller Richard Gynge kan känna sig säkra. Den här matchen såg jag inte mycket av dem om jag ska vara ärlig, även om Omark hade en assist på Lindholms 2–0.

Hittills har sju NHL-svenskar tackat ja till VM. Det är målvakten Eddie Läck, backarna John Klingberg, Victor Hedman och Alexander Edler och anfallarna Victor Rask, Elias Lindholm och Joakim Nordström.

Tror på rekordmånga NHL-svenskar

Dessutom är Oliver Ekman Larsson, Anton Strålman, Gabriel Landeskog, Carl Söderberg och målvakten Robin Lehner tillfrågade och där väntar landslagsledningen bara på svar.

Tackar de ja är redan tolv NHL-spelare klara och det finns inte många platser kvar att slåss om. Speciellt som Grönborg även har tid att vänta in alla svenskar som slås ut i första rundan i Stanley Cup-slutspelet.

Jag tror faktiskt det kan bli rekord i NHL-svenskar i årets VM-lag till slut.

Det lutar åt det hållet.

Och att inte en enda spelare från det Tre Kronor som mötte Lettland kommer med.

ARTIKELN HANDLAR OM