Rasmus Dahlin uttagen i Tre Kronor

Supertalangen om beskedet: Jag var i chock

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYR ÅN
HOCKEY

Rasmus Dahlin, 17, är uttagen till Tre Kronors VM-genrep till Vitryssland.

Supertalangen blir därmed tredje yngst i historien att debutera i Tre Kronor, enligt svenska ishockeyförbundet.

– Det kom inte fram några ord ur min mun. Jag var bara i chock, säger han till Sportbladet om beskedet.

Rikard Grönborg håller på att mejsla fram sin VM-trupp. Många förstärkningar kommer från NHL men det finns fortfarande platser att kämpa om under träningsmatcherna inför turneringen. 

Efter mötena Lettland gallras nu truppen en ny vända inför nästa helgs bortamöten med Vitryssland. 

Och den största skrällen i truppen är Frölundas 17 åriga supertalang Rasmus Dahlin

Med 17 år och 3 dagar, som alltså hinner växa ytterligare fem dagar till debuten, blir han den tredje yngsta spelaren någonsin att spela landslagshockey och den yngsta debutanten sedan Lennart ”Lillen” Gustafsson skrinnade ut mot Norge 1960, endast 16 år och en dryg månad gammal.

– Det är jättekul, men jag har faktiskt inte tänkt på att jag är yngst på så länge. Det är bara gå ut och gör sitt bästa, det är så jag tänker, säger Dahlin och fortsätter:

– Det var verkligen inte väntat, jag var i chock när jag fick reda på det.

Hur fick du beskedet?

– Putte Köhler (landslagschefen) ringde i går vid 12-tiden när jag satt och käkade och berättade att jag var uttagen att spela de här två landskamperna mot Vitryssland. 

Vad svarade du?

– Det kom inte fram några ord ur min mun. Jag var bara i chock. 

”VM känns långt borta”

Hur ser du på möjligheterna att nå hela vägen till VM?

– Det känns väldigt långt borta, det är otroligt tuff konkurrens. Jag får se till att njuta nu och spela så bra som möjligt.

Taken var att Dahlin skulle spela U18-VM i Slovakien om inte Frölunda gick till SM-final. Men förbundskaptenen för Småkronorna, Torgny Bendelin, vågade inte vänta på Dahlin:

– Det var laget som tvunget att komma ihop. För mig är det fullt förståligt att jag tvingades backa från den turneringen, det var bara att köpa det, säger Dahlin, som hade ställt in sig på att säsongen nu var över:

– Ja, precis. Jag var i princip inställd på sommarfys och få lite ledigt, men det är bättre så här. Mycket bättre.

Rasmus Dahlin åkte nyligen ur SHL-slutspelet med sitt Frölunda och från det laget får han med sig backkollegan Henrik Tömmernes och forwards Victor Olofsson och Carl Grundström.

I övrigt kan man notera att Växjös målvakt Joacim Eriksson får ge upp VM-drömmen. Där kommer Salavats Niklas Svedberg in i stället.

ARTIKELN HANDLAR OM