HV71

Möt HV71:s nördiga tränare

Av: 

Emelie Fredriksson

HOCKEY

JÖNKÖPING. Efter ett plötsligt tränaravhopp tog Joakim Engström klivet in som huvudtränare för rekordlaget HV71.

30-åringen beskriver sig själv som ligans största statistiknörd.

Hans absoluta favoritrum: videorummet.

Joakim Engström lyser upp.

– Här är videorummet. Det är mitt favoritrum. Här spenderar jag väldigt många timmar.

Rummet ligger avskiljt, med utsikt över rinken i C-hallen i Kinnarps Arena.

Förutom en tavla med HV:s hela spelidé uppritad för den nyvärvade målvakten Shea Tiley som skulle uppdateras finns en overhead och två skrivbord, ett för Joakim Engström och ett för nya assisterande tränaren Riikka Sallinen, tidigare Välilä.

Joakim Engström berättar att han kan spendera tre-fyra timmar om dagen här, beroende på hur veckan ser ut med matcher.

Är du den tränaren som kollar överlägset mest video i SDHL?

– Ja, jag tror det, det är min känsla. För det är många timmar. Men det blir det också om du tittar på matcher fram och tillbaka. Det blir mycket anteckningar. Jag gissar att jag nog är den som tittar mest video.

Joakim Engström.

”Jättenördig”

Du är nördig?

– Ja, jättenördig. Jag älskar statistik. Sen ska man säga att många tränare kan tycka statistik är jättebra men det handlar också om vad du använder det till, och vad det egentligen talar om för dig.

– Av all massa jag har med video och statistik ger jag dem en liten del av det som är relevant. Mycket är bara brus egentligen. Men ur det kan jag sortera beteendemönster, vilken sida av isen är den här centern bäst att teka på, vem ska vi ha in mot henne i vänster sida försvarszon till exempel. Sen får jag välja om det är användbart eller inte, det är alltid en avvägning. Men jag har hellre för mycket information än att jag inte gjort det här alls.

Joakim Engström kom till HV71 inför säsongen efter att ha varit assisterande tränare i Djurgården i två år. Även i HV71 var tanken att han skulle assistera huvudtränaren Lucas Frey. Men när Frey plötsligt lämnade sin post av personliga skäl i december lyftes Engström upp som huvudansvarig den kvarvarande tiden av säsongen, och spelarpensionären Sallinen hoppade in och tog hans tidigare plats.

Turbulensen i och med tränarbytet påverkade inte lagets segertåg och i sista omgången lyckades man bräcka Luleås tidigare poängrekord i grundserien när man klev upp på 99 poäng. Nu väntar hans gamla Djurgården i semifinalen.

Tror du att spelarna blir mer ”skillade” av att du spenderar så mycket tid med att titta på video och statistik?

– Jag tror att de blir väldigt förberedda. Det tror jag kanske någonstans, en liten liten del, förklarar varför det gått så bra. Vi vet hur alla lag spelar, vilka beteende spelarna har nu. Där ska vi vara bäst förberedda och det tror jag att vi är också.

Var kommer statistiknörderiet ifrån?

– Jag vet inte! Jag har aldrig varit bra på matte, var precis godkänd och läste bara matte a och matte b. Jag kanske kompenserar för det nu?

Visar aldrig något dåligt

Engström säger att han tycker att han nördat in sig på en ganska outforskad del i tränaryrket och att alla spelare efterfrågar video. Efter varje match har de en genomgång med kanske 10–15 klipp på bra saker de gjort.

– Vi visar aldrig något dåligt på video, inte från vårt eget lag i alla fall. Vi trycker hela tiden på de sakerna vi vill fortsätta att göra, för att förstärka dem. De sakerna som inte är så bra pratar vi antingen om eller så ignorerar vi dem bara. Sen när vi tittar på andra lag så så tittar vi såklart på vad de har får hål i sitt spel och vad vi ska utnyttja. Men också hur enskilda spelare beter sig, som Karvinen (Michelle i Luleå) och Lisa Johansson i AIK. Så man vet att ’okej hon är inne på isen då kan vi förvänta oss det här’.

Hur stoppar man Karvinen då?

– Du får inte ge henne någon is, inte ens från hennes egen zon. Det är så klyschigt men också sant, du måste ligga nära henne och spela kropp. Hon gillar att hämta pucken djupt i egen zon och ta fart och sen kör hon ju slalom i mittzon. Får hon den isytan är hon omöjlig att stoppa. Det bästa sättet är att ta bort passen till henne då har hon inte pucken alls... Men annars ligga nära henne med hög forecheck hela vägen hem och bara spela på kroppen, hålla henne på utsidan.

Ska ni göra det i finalen?

– Om vi går dit, om vi går dit!

ANNONS

Hammarby möter Häcken i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Panelen överens om SDHL: De vinner SM-guldet

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

HV71

SDHL Svenska damhockeyligan