Kritik mot att NHL spelades som vanligt

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Medan stjärnorna i NBA i natt bojkottade sina slutspelsmatcher i protest mot den senaste polisskjutningen i USA spelade kollegorna i NHL sina som planerat – och får hård kritik för det beslutet, inte minst av de få spelare i ligan som tillhör minoriteter.

– Det är ledsamt och nedslående. Vi har starka, vita ledare i ligan som skulle kunna göra så stor skillnad, säger till exempel svarte Minnesota Wild-backen Matt Dumba.

”En historisk milstolpe i den amerikanska idrottshistorien”, kallades den gånga natten på sina håll för att spelarna i NBA och damligan WNBA – liksom vissa lag i basebollens MLB och fotbollens MLS – bojkottade sina matcher i protest mot tragedin i Kenosha i Wisconsin i söndags, när polis sköt och förlamade svarte mannen Jacob Blake med sju skott i ryggen inför ögonen på hans tre barn.

När besluten i de andra ligorna togs återstod två kvällsmatcher på NHL:s Stanley Cup-program i Toronto och Edmonton, mellan Boston och Tampa samt mellan Dallas och Colorado, och det fanns förväntningar på hockeyspelarna, som efter mordet på George Floyd i Minneapolis i våras radade upp uttalanden om rasism och sociala orättvisor på sociala medier, att solidarisera sig med kollegorna i NBA.

Foto: Codie McLachlan / TT

Höll tal inför

Men det blev inget med.

NHL höll en kort, till synes pliktskyldig manifestation för rättvisa– och sedan släpptes pucken.

Kritiken för det beslutet har rasat både i traditionell media och på sociala medier under natten – och de få spelare i ligan som tillhör etniska minoriteter och förenats i intresseorganisationen ”Hockey Diversity Alliance” uttrycker stor besvikelse.

– NHL är alltid sist till partyt i de här frågorna. Det är ledsamt och nedslående. Vi har starka, vita ledare i ligan som skulle kunna göra så stor skillnad, säger Minnesota-backen Matt Dumba till ESPN.

Dumba är själv svart och höll ett uppmärksammat tal om den strukturella rasismen i USA under en manifestation innan en match tidigare i det pågående slutspelet.

”Vi borde inte vara här”

Han fortsätter:

– Det finns gott om bra människor i hockeyvärlden, men de kan inte bara förlita sig på att vi i minoriteten ska ta ställning och säga ifrån. Tystnaden är lika illa som våldet.

San Jose Sharks Evander Kane, även han medlem i ”Hockey Diversity Alliance”, uttrycker liknande tankar i en intervju med The Score.

– Det är bra att göra uttalanden, det är bra att skicka tweets, det är bra att posta bilder och stories på Instagram. Men i slutändan kommer det här att handla om verklig handling och meningsfull förändring. Det har tyvärr fortfarande inte ägt rum. Vi måste vara bättre, säger han.

Även kända kommentatorer och experter i olika tv-sändningar var kritiska till att matcherna i ”bubblan” bara rullade på som vanligt.

– Vi borde inte vara här, jag tycker NHL borde ställa in de här matcherna. Vi borde visa större stöd för ”Black Lives Matter”. Personligen skulle jag vilja ägna kvällen åt att diskutera de här frågorna med min familj, sa förre stormålvakten Kelly Hrudey i kanadensiska Sportsnet.

Hans kollega Christine Simpson var ännu mer frank:

– Jag mår illa över att vi genomför de här matcherna.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN